Afbeelding

Blauwvinger Energie van stichting naar vereniging

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE ? De oproep van de gemeente in 2011 aan Zwollenaren om na te denken over hoe ze in hun eigen buurt zelf duurzame energie kunnen opwekken, is niet zonder gevolgen gebleven. Stichting Blauwvinger Energie kwam daaruit voort. Ze maakt nu de stap van stichting naar vereniging om duurzame initiatieven in Zwolle beter te kunnen ondersteunen. ?Met de stap naar vereniging hopen we meer middelen te krijgen om initiatieven te ontplooien, en meer draagvlak voor duurzame energie te krijgen?, vertellen voorzitter Kees de Vries en woordvoerder Harmen Weijer van Blauwvinger Energie.

Als geïnteresseerden in energie en milieu hebben ze in 2011 aan de oproep gehoor gegeven en zijn ze een buurtenergiebedrijf in Stadshagen begonnen. ?De eerste avond kwam er een man of dertig; vijftien daarvan hebben het initiatief opgepakt?, aldus De Vries. ?We kwamen al snel op het standpunt dat we grootschalig duurzame energie willen opwekken. Dat betekent dat we verder moesten kijken dan alleen in Stadshagen, dus Zwolle-breed.? Mensen van buurtenergiebedrijven uit andere wijken sloten zich aan en ook de gemeente toonde zich erg geïnteresseerd. Weijer: ?We zochten ook de samenwerking met bedrijven als Scania en scholen, waaronder Hogeschool Windesheim.? De expertise van stichting Blauwvinger Energie werd steeds vaker ingeroepen, onder meer bij de verduurzaming van Dieze-Oost. De Vries: ?We hebben inmiddels in kaart gebracht wat Zwolle aan energie verbruikt. Maar liefst 125 miljoen euro geven we ieder jaar weer aan energie uit. Dat gaat dan de stad uit, naar grote energiebedrijven als Essent en Nuon. We willen dat graag in Zwolle houden door zelf duurzame energie op te wekken. Beter voor het milieu en beter voor onze portemonnee.?

Waar in Zwolle de meeste vraag naar duurzame projecten ontstaat, wil Blauwvinger Energie de helpende hand toesteken. Om Zwollenaren te informeren over de mogelijkheden om energie te besparen en zonne-energie op te wekken gaat de vereniging dit jaar informatiemarkten organiseren. Daarnaast krijgt de huidige vereniging regelmatig verzoeken van particulieren om hen te helpen. Haar advies is dan ook ?de buren' te motiveren. ?We willen de kracht van de wijk gebruiken. Gezamenlijk zonnepanelen inkopen is goedkoper en voorkomt ?verrommeling' op de daken. Als vereniging hebben wij de expertise over bijvoorbeeld de Overijsselse duurzaamheidslening en we onderhouden contacten met woningcorporaties. Zoveel mogelijk zoeken we leveranciers dicht bij huis. Dat is eveneens duurzaam én je stimuleert de lokale economie. Kortom, wij weten de weg in de jungle. Wij doen het voorwerk en helpen we de buurt zo veel mogelijk met de uitvoering ervan?, legt De Vries uit.

Dit jaar wil Blauwvinger Energie een grootschalig draagvlakproject opzetten, waarin kinderen en jongeren worden gevraagd hoe zij hun energievoorziening in de toekomst zien. Weijer: ?Het is toch bizar als we over hun toekomst praten en ze er zelf niet over meedenken en meedoen. We onderhouden daarom contact met scholen en willen graag dat duurzame energie aan de eetkamertafel thuis ter sprake komt.? Om zelf projecten van de grond te krijgen, heeft de Vereniging Blauwvinger Energie leden, vrijwilligers en geld nodig. Geïnteresseerden kunnen lid worden. Het basislidmaatschap kost 10 euro per jaar. Wie kiest voor de ?plus-variant', Blauwe Power betaalt 30 euro per jaar. Kijk voor meer informatie op www.blauwvingerenergie.nl.