Afbeelding

Dieze West met tien man naar zege

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Veel en mooie doelpunten, aantrekkelijk voetbal, opwinding over scheidsrechterlijke beslissingen, Wahid Shimeri die zijn directe tegenstander doldraait, aanvoerder Tom IJzerman die na twee gele kaarten het veld verlaat, een grensrechter die de wind van voren krijgt en een overwinning voor de thuisploeg. Het is een typisch ?middagje Dieze West', dat de topper van SVBO met 4-3 wint en de koppositie in 1F verstevigt.

Ondanks een man-minder-situatie in het laatste half uur wordt SVBO, dat moet winnen om de eerste plaats van Dieze West over te nemen, nauwelijks gevaarlijk. Van uitgespeelde kansen is geen sprake. De snelheid van flankflitsers Wahid en Nima Shimeri en de leepheid van goaltjesdief Lodewijk de Vries boezemt blijkbaar zo veel angst in, dat SVBO ook in dat laatste half uur relatief veel mensen achterin houdt. Wahid Shimeri, die op zijn laatste benen loopt vanwege een enkelblessure, wordt een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. Aan het spelbeeld verandert niets. SVBO zet wel aan, maar doet dat met dusdanig weinig overtuiging en lef dat doelman Danny van der Vegt nauwelijks in de problemen wordt gebracht.

Zo blijft de tweede helft doelpuntloos en dat had niemand verwacht na zeven goals in het eerste bedrijf, die eindigt met een hoop ophef waarbij Van der Vegt een hoofdrol vervult. Bij een stand van 4-2 mag SVBO een strafschop nemen na een vrije trap die tegen de arm van Ricardo van Reek wordt geschoten. De, neutrale, grensrechter geeft aan dat het hands is. Als diezelfde grensrechter even later aangeeft dat de door Van der Vegt gestopte penalty opnieuw mag omdat de keeper te vroeg naar voren komt, krijgt hij de volle lading. Onder meer van IJzerman die daarbij tegen geel aanloopt. Van der Vegt: ?Op het moment dat-ie schiet, duik ik schuin naar voren. Dat gebeurt altijd. Kijk maar naar het betaald voetbal. Keepers staan altijd een beetje voor de lijn. Maar hier staat dan weer zo'n mannetje dat daar precies op let.?

Van der Vegt snapt wel dat SVBO niet verder vooruit durfde te voetballen. "Als je dat tegen ons gaat doen, lopen we er helemaal doorheen." De doelman noemt de kleine selectie van Dieze West als grootste valkuil op weg naar de titel. De voorsprong op SVBO bedraagt nu vier punten. "We hebben de kleinste spelersgroep van deze klasse. Dus het is afwachten. Het gaat bij ons ook om de kaarten."

'De boel fit houden'
In het elftal dat trainer Jan Verheijen zondag opstelde ontbraken onder meer Björn Rellum en Dominggus Lim-Duan. Laatstgenoemde viel een kwartiertje in. Jeffrey Groeneveld kon na een tijdje niet getraind te hebben wel weer spelen en vervulde weer een belangrijke rol. Evenals de nog niet helemaal fitte Tom IJzerman en Wahid Shimeri. Verheijen hoopt al deze mannen, op de geschorste IJzerman na, komende weekeinde (uit tegen WVV) weer tot zijn beschikking te hebben. "De boel fit houden, dat is de eerste prioriteit. Volgende keer is Rellum er gelukkig weer bij." Terug van weggeweest is Aswad Al Badrie. De vlugge verdediger kwam vier seizoenen uit voor Dieze West voordat hij afgelopen zomer de overstap maakte naar zaterdagtweedeklasser FC Meppel, waar ook oud-Dieze West-spelers Mourad Ouali en Mohammed Ali Pour Asli spelen. In verband met zijn werk is Al Badrie terug op Het Hoge Laar, waar hij meteen in de basis mocht beginnen.

Verheijen gaat deze week met Dieze West om de tafel om te praten over contractverlenging.