Afbeelding
Pedro Sluiter

?Geweldige afsluiting van topjaar'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - ?2014 was uniek in de clubhistorie.? PEC Zwolle trainer Ron Jans heeft de eer om de expositie ?sPECtaculair' te openen. ?Deze fototentoonstelling is een geweldige afsluiting van een absoluut topjaar.?

Het is volle bak bij de opening in het Historisch Centrum Overijssel, waar de historie van PEC Zwolle op een fraaie en overzichtelijke manier wordt gepresenteerd. Met uiteraard de ?highlights' van een onovertroffen jaar, maar vooral een mooi inkijkje van PEC door de jaren heen.

De foto's zijn voor een belangrijk deel geschoten door Jan Drost. ?PEC tegen RCH in 1962, het was mijn eerste sportfoto voor de Zwolse Courant.? Nadien produceerde Drost er duizenden. Sommigen liggen hem aan het hart. Zoals die van de legendarische treffer van Klaas Drost in 1976 in het bekerduel tegen Ajax. ?Ik was de enige die achter het doel van Piet Schrijvers zat. Aan de overkant bij Peter Gerards stikte het van de fotografen. Daar zouden toch de goals vallen?? Drost stelde met Herman Aarts en Steven ten Veen de expositie samen. Ten Veen, voormalig chef-sport bij de Zwolse Courant, maakte de onderschriften. ?Heel leuk werk. Wat voor mij de meest aansprekende foto is? Loop maar even mee.? De oud-journalist wijst op een ietwat wazige foto. Keurig geklede supporters zwaaien met hun hoeden en vieren op beschaafde wijze de eerste titel in 1917. Zo ging dat in die tijd. Voorzitter Adriaan Visser wijst in zijn toespraak op de explosieve groei van de club, maar heeft natuurlijk oog voor het verleden. ?Nieuwe helden zijn geboren, maar laten we vooral de ouden niet vergeten.? Daarvan is een bonte verzameling present, zoals Ben Hendriks, Freek Schutten, Gerard van Moorst en Edwin Duim.

Exponent van spelers met een wat anoniemer verleden is Wannie Sterken. Hij maakte de beginjaren van het ?profvoetbal' mee. Het verhaal van de appel en het ei. ?We kregen, geloof ik, honderd gulden bij winst.? Sterkens portret ontbreekt in de Eregalerij in de hal van het stadion. De ras PEC-er ligt er niet wakker van. Het waren de beginjaren zestig en de kelder van de tweede divisie met clubs als ZFC, EDO, Hilversum en Zwartemeer. ?Naar uitwedstrijden gingen we met de trein. Altijd gezellig.?

Eén duel uit die tijd staat Sterken nog haarscherp op het netvlies. ?In Amersfoort tegen HVC stond een piepjonge Piet Schrijvers in het doel. We wonnen met 1-2, ik scoorde beide goals.? Even later bij de borrel speurt de kwieke rechtsbuiten van weleer met strijdmakkers van toen naar kiekjes uit zijn tijd. 'Nieuwe held' Joost Broerse ziet het aan met een glimlach. ?Prachtig, je merkt dat het geweldig leeft in de hele regio. Ik woon in Utrecht en ook daar is PEC populair. Vroeger was Zwolle niet in tel. Dat is nu wel even anders. Ik begon bij FC Utrecht, daarna werd ik man in Groningen en na omzwervingen is hier de cirkel misschien wel rond.?