Hans Smit

?Meisjes' Swol 1894 hebben het zwaar te verduren

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Jascha Slot-Eefting staart een minuut lang wezenloos voor zich uit aan de rand van het zwembad in De Vrolijkheid. De dames van Swol 1894 hebben in het bekertoernooi met 9-10 verloren van Z&PC Rotterdam, ondanks een 9-6 voorsprong. Als trainer van de heren blijft succes vooralsnog ook uit. VZ&PC bezorgt Swol 1894 een nieuwe domper in de competitie: 3-4.

Twee keer een nederlaag met één doelpunt verschil. Daar is de routinier/trainer aardig ziek van. Hoewel het verlies in de dameswedstrijd, gezien de weggegeven voorsprong, eigenlijk het meest pijnlijk is, komt die van de heren het hardst aan. De competitie telt namelijk zwaarder dan de beker en in die competitie konden de heren een overwinning goed gebruiken. Na een goede start staat Swol 1894 inmiddels derde van onderen in de tweede klasse B. Slot-Eefting heeft de lijn van de vertrokken Piet Teijken naar eigen zeggen grotendeels intact gehouden, met hier en daar wat tactische aanpassingen. De onrust rondom het vertrek van Teijken was volgens haar de voornaamste reden van de dip. ?Er waren mensen die wilden dat die zou blijven. En er waren anderen die er ook wel klaar mee waren. De rust hebben we teruggevonden. Nu de resultaten nog?, zegt Slot-Eefting, die zich de nederlaag van zaterdagavond wel een beetje aanrekent. ?Één van ons werd er uitgestuurd, maar ik dacht dat er één van hun zou worden uitgestuurd. Ik heb daardoor een onterechte time-out genomen en daardoor kregen we een strafbal tegen. Dat was wel een cruciaal moment. Maar ze hadden eerder het zelf af kunnen maken.  Het was de wedstrijd van de gemiste kansen. Zuur.?
Zuur is ook de stemming van de dames na de nipte nederlaag in het bekertoernooi. Fel aangemoedigd door de Swol-supporters, waaronder veel spelers van heren 1, laten zij een kans liggen om de halve finales van het bekertoernooi te bereiken. Het volop meelevende publiek wordt in de laatste drie minuten stiller en stiller als de 9-6 voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon. Met nog een minuut op de klok staat het 9-9 en tot overmaat van ramp valt de winnende treffer daarna aan de verkeerde kant. ?Ik zag onze dames aan het einde wegzakken. En de tegenstander werd iets fysieker, iets gemener?, zegt trainer/coach Johan de Groot. ?We waren constant aan het vechten. Je bent kapot op het moment dat je moet schieten?, verklaart Slot-Eefting de gemiste kansen van Swol 1894. ?Zij speelden heel erg fysiek. En de wedstrijd duurde ook vier minuten langer. Normaal spelen we vier keer zes minuten.? De Groot wijt het aan onervarenheid en een gebrek aan fysieke kracht. ?Jascha is de oudste. De rest is iets ouder dan twintig. We moeten meer gaan trainen op fysiek. De meisjes moeten sterker worden.?