Afbeelding
Pedro Sluiter

Angelique Braamhaar verwerkt duizenden doppen in toren

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) MARSLANDEN - Wethouder Jan Brink heeft zaterdag aan de Curieweg op bedrijventerrein de Marslanden ?De Doppentoren' van kunstenares Angelique Braamhaar onthuld. De toren bestaat uit duizenden plastic doppen. Het uitgangspunt was ?samen en kosteloos'.

Dat vertelt Bramhaar die mensen wil laten realiseren hoeveel afval ze produceren. De doppen zamelde vanaf maart in via haar cursisten en social media. ?De aandacht voor duurzaamheid klinkt door in dit werk. Mensen beseffen niet hoeveel afval ze hebben. Ook indieners van doppen die alleen zijn, waren verbaasd over de hoeveelheid die ze hadden. Van al die doppen wilde ik het werk maken. Maar hoeveel heb je er dan nodig? Ik heb besloten om op 1 oktober met de inzamelings-actie te stoppen en aan de slag te gaan.? De Doppentoren is drie meter hoog geworden en staat op de hoek van de ateliers aan de Curieweg. ?Het is een soort uithangbord voor ons geworden?, vervolgt Braamhaar. ?Dat was voor ons reden om tamtam te gaan maken. We dachten dat de burgemeester maar moest komen. Er hebben ook heel veel Zwollenaren aan meegewerkt.? Met de onthulling door wethouder Jan Brink is het kunstwerk wat Braamhaar betreft nog niet defintnief afgerond. ?Ik kan het werk nog groter maken. Het gaat over bewustwording. Dus bijvoorbeeld scholen en bedrijven kunnen nog doppen inleveren.?

Alle voor het kunstwerk gebruikte doppen zijn geponst, wat Braamhaar een hele bak vol met confetti heeft opgeleverd. ?Die heb ik weer bewaard en verwerkt in een trofee van 78 gevulde reageerbuisjes. Eén buisje zit in een stolpje en dat is zaterdag geveild.?