CU daagt provincie uit Moderne Devotie te omarmen

Algemeen

ZWOLLE - Statenlid Jan Westert -fractievoorzitter van de ChristenUnie- heeft in de commissie Openbaar bestuur van de provincie gepleit voor een herontdekking van de Moderne Devotie, destijds in gang gezet door de Deventenaar Geert Grote en de Zwollenaar Thomas a Kempis. Hij heeft vragen gesteld aan Commissaris van de Koning Ank Bijleveld (CDA).

De aandacht voor maatschappelijk sociale werkwijze waarbij burgers volledige participeren is een logische stap in het proces waarbij de kwaliteit van het openbaar bestuur en burgerparticipatie de afgelopen jaren is bevorderd. Het programma Noaberschap heeft daaraan ook bijgedragen.

Het past volgens de ChristenUnie in de zoektocht naar vernieuwing van de democratie, participatie van burgers en de nadruk op de participatiesamenleving. De ChristenUnie vindt het van belang dat dit programma een opvolger krijgt. Participatie en vernieuwing van structuren in de samenleving is van belang. Daarbij gaat het niet alleen om participatie in de bestuurlijke structuur, maar vooral om het realisering van vernieuwing en investering door burgers in de samenleving van onderop. Die route mag wat de ChristenUnie betreft verkend worden.

?We zien de coöperatie samenleving voor ons, waar overheden participeren en creatie door burgers veel meer faciliteert/ondersteund? aldus Jan Westert. ?Niet alleen het feit dat we geen alvermogende overheid zijn, maar ook de snelheid van vernieuwing in de samenleving vraagt om meer participatieruimte voor de burger. In dat kader noem ik ook de toegenomen aandacht voor de kenmerken van de beweging van de Moderne Devotie.?