Ruilkring Lets Zwolle: ?We kunnen in deze tijd veel voor mensen betekenen'
Ruilkring Lets Zwolle: ?We kunnen in deze tijd veel voor mensen betekenen' brugmedia.nl

Ruilkring Lets Zwolle: ?We kunnen in deze tijd veel voor mensen betekenen'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? Een ruilkring voor wie op zoek is naar gitaarles, een taart, een massage, een klusser of bijvoorbeeld iemand die een aanhangwagen heeft. Lets Zwolle is anderhalf jaar actief en maakt deze contacten op een laagdrempelige manier mogelijk.

?Het principe is dat iedereen wel iets heeft te bieden?, vertelt secretaris Peter van den Berg. ?We gaan uit van wat iemand kan. Iedereen bepaalt voor zichzelf wat die te bieden heeft.? De kick-off voor Lets Zwolle was op 8 mei 2013. Partner Lotte van Van den Berg had in Zutphen kennis gemaakt met het fenomeen en stapte naar de Ideeënmakelaar van de gemeente Zwolle om ook hier een vereniging op te richten. Met een startsubsidie is de vereniging nu anderhalf jaar actief en het loopt als een trein, volgens Van den Berg. ?We hebben nu al 130 leden en dat is in vergelijking met andere Lets-verenigingen in Nederland aanzienlijk. In deze tijd zie je dat veel mensen weer terug naar de basis moeten en op zichzelf worden teruggeworpen. Lets kan daarbij veel betekenen. Dat zie je in het zeer uiteenlopende ledenbestand van idealisten tot heel praktisch ingestelde mensen tot leden die vanuit financieel oogpunt aansluiten.? De leden betalen jaarlijks 12 euro contributie, één euro per maand, voor de faciliteiten als het Kletscafé en de website van Lets. Omdat Lets volgens Van den Berg voor alle Zwollenaren toegankelijke moet zijn, gaat hij nog met de gemeente over de hoogte van de contributie in gesprek.

Een alleen voor leden toegankelijk deel van de site fungeert als een soort Martkplaats voor de Lets-leden. ?De gun-factor speelt een belangrijke rol?, licht bestuurslid Ineke Elzes uit. ?Het is prettig om wat voor mensen te betekenen, zonder dat daar direct iets tegenover staat. We hebben als munteenheid de Zwolse Duit. Mensen die zaken ruilen, bepalen samen hoeveel duiten daar tegenover staan. Op een gegeven moment wordt wel duidelijk hoeveel duiten bijvoorbeeld een taart waard is. Maar er zijn ook leden die helemaal geen duiten verlangen.? Er zijn geen fysieke Zwolse Duiten, de verrekening gaat gewoon als bij internetbankieren. Van den Berg: ?Iedereen die lid wordt, krijgt een tegoed aan duiten. Men mag ook gerust in de min staan met het duiten-tegoed. Graag zelfs, want als mensen ?op hun duiten gaan zitten' loopt het systeem vast.?

Er zijn ook mensen die lid worden van Lets om hun sociale netwerk mee op te bouwen, weet bestuurslid Jellie van der Meulen. ?Dat is voor sommigen een grote motivatie. Bovendien ontmoet je mensen en zie je van wie je op aankan, voordat je een onbekende klusser in huis haalt of bij iemand vervoer regelt. Ook is Lets een mooie kans om dingen te gaan uitproberen die je anders vanwege de kosten niet gauw zou doen. Veel mensen hebben moeite met vragen, ook dat maakt Lets gemakkelijker.?

Lets houdt iedere eerste dinsdag van de maand Kletscafé bij de Hetebrij aan de Nieuwe Markt. ?We nodigen vaak een spreker uit en verder kunnen de leden lekker doen wat ze willen?, aldus Van den Berg. ?Verder houden we vier keer per jaar een activiteit en zijn we incidenteel te zien, zoals onlangs bij de stadsdialoog, de markt op de Schellerhoeve en op de Dag van de Duurzaamheid.? Bewust klein begonnen om de kwaliteit hoog te houden, zoekt de secretaris meer en meer de samenwerking met andere partijen. ?We hebben al een samenwerking met de stichting kringloop Zwolle. Daar kunnen nog genoeg andere bij, ook commercieel. Zo hebben we onze lentebrunch in samenwerking met supermarkt Jumbo gedaan. En we vinden het nu de tijd om goed te laten zien wie we zijn en wat we doen.?

Kijk voor meer informatie op de website www.letszwolle.nl of op Facebook.