Afbeelding

Praxis verliest kort geding over vestiging Hornbach

Algemeen

DEN HAAG ? De Raad van State heeft vrijdag besloten dat het bestemmingsplan voor de vestiging van bouwmarkt Hornbach in Zwolle niet wordt geschorst. De concurrerende bouwmarkt Praxis vroeg de Raad onlangs om schorsing van dit plan, zodat het project voorlopig stil komt te liggen.

In principe kan Hornbach nu snel een bouwvergunning aanvragen, hoewel de grond aan de Blaloweg nog wel aan het bedrijf moet worden geleverd. Maar als Hornbach snel met de bouw begint, is dat wel voor eigen risico. De Raad van State moet namelijk nog met een definitief oordeel komen over het plan. De Raad ziet alleen geen goede reden om het plan nu te schorsen.

Volgens Praxis heeft de gemeente een verkeerd marktonderzoek gebruikt om aan te tonen dat er behoefte bestaat aan nog een bouwmarkt in Zwolle. Dat onderzoek zou onbetrouwbaar zijn en niet realistisch. Het gaat onder meer uit van een veel grotere omzet van bouwmarkten in Zwolle dan het landelijk gemiddelde.

Ook de Raad zet hier vraagtekens bij. Maar omdat Praxis niet het tegendeel heeft bewezen, gaat de Raad er voorlopig van uit dat het onderzoek van de gemeente deugt.

Het ligt voor de hand dat Praxis nu nader onderzoek gaat doen om te bewijzen dat de gemeente fout zit met zijn marktonderzoek. Over ongeveer een half jaar gaat de Raad de kwestie definitief beoordelen.