Belangstelling kerstdiner minima onverminderd groot

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - De wethouders Nelleke Vedelaar en Gerrit Piek openen op vrijdag 23 december om 17.30 uur het jaarlijkse kerstdiner voor dak- en thuislozen en minima. "Een Surinaams buffet dit jaar", verklapt Joop van Ommen, die het gratis kerstdiner alweer voor de 22e keer heeft georganiseerd. "Want als je je kinderen niets te eten kunt geven, zijn de kerstdagen een hard gelag."

Zijn vrouw Joyce van Conrad Catering en de koks Cornell Duits en Aart-Jan Harteman en zo'n vijftig vrijwilligers zorgen er voor dat de gasten zullen smullen. "Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij", vertelt Van Ommen. "Zo krijgen we hulp van de bewoners van dak- en thuislozenopvang De Herberg. Cristien heeft bijvoorbeeld 300 knuffels weten te verzamelen." Begin vorige week hadden al meer dan 250 mensen zich voor het diner aangemeld. In de sporthallen is plaats voor 300 tot 400 mensen, verwacht de initiatiefnemer. Hij heeft goede contacten met de Voedselbank, waar folders zijn verspreid om mensen op het kerstdiner attent te maken. Van Ommen: "Het is eigenlijk jammer dat er een Voedselbank is en dat we het kerstdiner moeten organiseren, maar we hebben het in ieder geval wel geregeld: in Zwolle staat niemand in de kou."

Feest
De bezoekers aan het kerstdiner krijgen een soep aan tafel, waarna ze van het Surinaams buffet kunnen genieten. Het toetje krijgen ze weer geserveerd. Bij vertrek krijgen ze een kerstpakket en een doos oliebollen. "Het moet een feest zijn. Laat ze lekker opscheppen", aldus de organisator. Met de een jaar geleden opgerichte stichting Vrienden van De Herberg wil Van Ommen de continuïteit van 'zijn' dak- en thuislozenopvang waarborgen. "Ik hoop nog mee te maken dat De Herberg helemaal leeg is, maar gezien de huidige economische ontwikkelingen ben ik bang dat dat er voorlopig niet in zit", verzucht hij. "De afstand tussen rijk en arm wordt steeds groter." Wel heeft hij het idee dat hij steeds meer 'medestrijders' krijgt. "Ik ben blij dat er allemaal partijen opstaan om deze initiatieven te ondersteunen. Er komen volgens mij steeds meer mensen die beseffen dat mensen die eerlijk zijn en niet willen stelen aangewezen zijn op mensen die het goed hebben."

Mensen die willen meedoen aan het kerstdiner, moeten zich bij voorkeur aanmelden. Dat kan telefonisch op (038) 422 61 29 of gewoon bij de WRZV-hallen aan de Buitengasthuisstraat.