Rechtbank trekt dagen uit voor groot drugsonderzoek

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) - De rechtbank Zwolle trekt volgend jaar drie dagen uit voor een strafzaak tegen 23 verdachten van grootschalige hennepteelt. Op diverse locaties in onder meer Kampen, Zwolle, Hattemerbroek en Elburg zou de bende wietkwekerijen hebben gexploiteerd.

De zaak kwam donderdag aan bod tijdens een zogeheten regiezitting. In dit 'kleiputonderzoek' wordt de 35-jarige Ü.B. uit Zwolle door het Openbaar Ministerie gezien als de bendeleider. De waslijst aan locaties waar hennep geteeld of verkocht werd, is groot. De hennep en hennepstekken zouden onder meer in de Beukenstraat, Heemskerckstraat (beide Zwolle), Merelstraat (Hattemerbroek), Watersnip (IJsselmuiden) en Klokbekerweg (Elburg) zijn verhandeld of geteeld. De handel zou tussen april vorig jaar en eind maart dit jaar hebben plaatsgehad. De benodigde elektriciteit werd illegaal getapt. Enkele vermeende bendeleden staan ook terecht voor witwassen van het geld. Daarvan zou onder meer een BMW en het uitvoeren van cosmetische chirurgie zijn bekostigd. De officier van justitie maakte bekend dat de staat tegen de hoofdverdachte een vordering van ruim 42.000 euro zal indienen. Met deze vordering moet de met de drugshandel behaalde winst afgenomen worden. Ook tegen andere verdachten worden vorderingen ingediend.

Diensttijd
Van de verdachten komen er dertien uit Zwolle. De rest komt uit IJsselmuiden, Ede, Rotterdam, Balkbrug, Deventer, Elburg en Enschede. Niemand zit meer vast in dit onderzoek. De advocaat van een van de verdachten meldde dat zijn clit momenteel in Turkije verblijft. De man zit daar zijn verplichte diensttijd uit. De zaak is donderdag aangehouden voor nader onderzoek. Zo maakte de officier van justitie bekend dat in de zaak van de hoofdverdachte de stukken van een DNA-onderzoek nog in het dossier wordt gevoegd. Dit onderzoek leverde overigens geen 'match' op. Ook de mogelijke hard- en softdrugs die bij de inval bij de hoofdverdachte zijn gevonden, moeten nog onderzocht worden. Tevens zullen getuigen gehoord worden. De rechtbank wil eind januari de strafzaak inhoudelijk behandelen.