Liever geen boerenkoolhandbal mee

(door Mark de Rooij)HATTEM - Er was voor de winterstop geen vuiltje aan de lucht voor handbalverenigng Tyfoon in de oostelijke tweede klasse C. Na de vierde nederlaag op rij komt het degradatiespook echter om de hoek kijken, en doemt het boerenkoolhandbal weer op. De 23-29 nederlaag tegen AAC 1899 is vooral te wijten aan een gebrek aan conditie bij Tyfoon, ten opzichte van de tegenstander althans.In de eerste helft kan de club in Sporthal de Marke goed meekomen met de bezoekers, maar in de tweede dertig minuten loopt AAC weg. Een gat van zes punten halverwege de tweede helft (14-20) wordt niet meer goedgemaakt. "In de tweede helft breken we een beetje af. Krijgen we het conditioneel moeilijk. Qua handbal zijn we niet minder", vindt aanvoerder/coördinator Hans Kan. "We missen ook een trainer/coach die de boel stuurt vanaf de kant." Na het vertrek van Ronald Mensink, die de afgelopen twee seizoenen voor de groep stond en vorig seizoen promoveerde, zit het eerste herenteam zonder trainer. En dat breekt de ploeg nu een beetje op. "En we hebben nu niet echt een middenman, die de opbouw verzorgt. Ik speel daar nu, maar heb normaal gesproken een dienende rol." Doordat Arjan Leusink een tijdje rust neemt en Ronald Maasman nu op links speelt, is Kan in die rol gedwongen. Tegen AAC, een handbalbolwerk uit Arnhem, maken A1-spelers Jelle Stoppenburg en Rens Ruiter noodgedwongen hun debuut in het eerste. Topscorer Jack Pruijn, bezig aan zijn laatste seizoen, en doelman Arno ter Wiele zijn namelijk de vorige wedstrijd geblesseerd geraakt. "En Jack komt niet meer in actie", weet Kan. "Dus missen we een afmaker. Het begint nu wel een beetje zorgelijk te worden." Tyfoon wil niet terug naar de derde klasse, het laagste niveau, waar volgens Kan boerenkoolhandbal wordt gespeeld. "Een beetje rauwdauwerij. In de tweede klasse is het meer techniek, en conditioneel een stuk uitdagender." Kan (midden) ziet Stoppenburg de bal in het doel gooien. Foto: Pedro Sluiter.