Zwols koor op Russische toer

Partnerbijdrages

ZWOLLE / JAROSLAVL - Het Slavisch Byzantijns Koor Zwolle reist op 24 april af naar het Russische Jarolslavl om daar deel te nemen aan een korenfestival. Een festival waaraan meer dan twintig Russische koren meedoen.


Vorig jaar was er ook een Deens koor en deze keer dus een formatie uit het verre Nederland. "De Russen daar vinden het prachtig dat een koor zo ver reist voor hen. Vreemd genoeg hebben ze het idee dat Nederland nog een stuk verder weg ligt dan Denemarken", vertelt Thea Zoet van het Slavisch Byzantijns Koor Zwolle.


Zij is er van overtuigd dat de Russen aangenaam verrast zullen zijn. "Ik weet nog dat de Griekse zangeres Nana Mouskouri in het Nederlands zong. Ze had meteen iedereen aan haar voeten. Het is nu eenmaal bijzonder als een uitheems iemand jou toezingt in je eigen taal. Ik denk daarom dat sommigen de zakdoeken er bij zullen hebben.""


Het Slavisch Byzantijns Koor Zwolle brengt zowel liturgische liederen als Russische volksmuziek, al nuanceert Zoet dat laatste. "Wij noemen het volksmuziek, maar in Rusland zelf noemt men het modern Russische muziek." Maar hoe je het ook noemt, de verschillende muziekstijlen zijn terug te horen op de nieuwe cd die het koor heeft gemaakt.