Afbeelding
Pedro Sluiter

Kampioenschap lonkt voor mannen op leeftijd van Tafeltennis Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Het gaat boven verwachting goed met heren 1 van Tafeltennis Zwolle. Na twee degradaties op rij is het niet de wal dat het schip keert, maar de opvallend goede prestaties van Remko Diele, Marcel Kraa en Robin Wildeman in de derde divisie.

Één overwinning in twee seizoenen (eerste divisie en tweede divisie). Het hield niet over voor de mannen die eerder het tweede team van de club vormden en vorig jaar werden doorgeschoven toen alle leden van het eerste vertrokken. “Die twee degradaties waren ingecalculeerd. Dat wisten we toen afscheid namen van die eerste team-spelers”, zegt voorzitter Renzo Koops. “Als er vorig jaar andere spelers waren geweest voor het eerste, was dat prima geweest. Maar het is toch mooi, ook voor de buitenwereld, dat we dit nu weten om te keren. Het zou helemaal mooi zijn als er straks wat te vieren valt”, zegt Wildeman met het oog op het lonkende kampioenschap. Als TT Zwolle de schade in de komende duels tegen Hercules 2 en Wilvo/ttv Bergeijk beperkt houdt, is de titel in de laatste wedstrijd op 28 november binnen handbereik.

Het onverwachte succes is volgens Wildeman grotendeels te danken aan de vaste samenstelling waarin TT Zwolle elke week speelt. De formatie compenseert hiermee het gebrek aan trainingsuren. “We zijn allemaal 40plus. Hebben een gezinnetje thuis. Voor het seizoen hebben we even getraind, tijdens hebben we er geen tijd voor”, aldus Wildeman, met zijn veertig jaar de benjamin van het stel. Diele is 48 jaar en Kraa 46, maar ‘still going strong’. Zij pakken de bulk van de punten en hebben vijf van de zes dubbelwedstrijden gewonnen.

Stephan Jansman is als vierde speler van het herenteam nog geen enkele keer in actie gekomen. Jansman is als enige jongen van TT IJsseltop, het jeugdproject van TT Zwolle en het Hattemse Smash ‘70, doorgestroomd naar de heren. Bij de dames verloopt de doorstroming makkelijker. Ismay de Jong is daar een goed voorbeeld van. Zij komt met IJsseltop nog uit in landelijk A, maar draagt ook al haar steentje bij aan dames 1 in de tweede divisie, het laagste damesniveau. Ze won al haar zes wedstrijden. Alleen Wendy Schrijver haalde meer punten binnen (acht), maar had daar wel twaalf wedstrijden voor nodig. Een groeibriljantje dus, die De Jong. En er spelen er meer in TT IJsseltop. “Het idee is om de meiden die nu met IJsseltop in landelijk A spelen door te laten stromen naar dames 1. In de voorjaarscompetitie al”, zegt Koops, die van het andere geslacht iets minder talent ziet rondlopen. “Er zijn verder geen jongens die volgend jaar al het niveau hebben om door te stromen naar de heren.” Het is de vraag waar de spelers van het eerste herenteam in de toekomst vandaan gaan komen. “Want dit kan niet altijd zo doorgaan natuurlijk”, waarschuwt Wildeman.