Feestelijk startsein voor nieuwe aankleding Diezerbrink

· leestijd 1 minuut Algemeen

Afgelopen zaterdag vierden winkeliers van de Diezerbrink samen met hun klanten de start van de nieuwe aankleding van het winkelgebied. Oude tijden herleefden dankzij stadsomroeper Peter Vader die boeren, burgers en buitenlui uitnodigde om de historie van het gebied vanuit een heuse paardentram te beleven.

Sinds november 2014 komt een groep winkeliers, onder begeleiding van Het Oversticht, regelmatig bijeen. De groep is actief bezig om het winkelgebied Thomas a Kempisstraat, Vechtstraat, Diezerkade een betere naamsbekendheid te geven en aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

Zij laten zich daarbij inspireren door de rijke historie van het gebied. Al sinds de Middeleeuwen werd hier, net buiten de stadspoorten van Zwolle een levendige handel gedreven. Agrarische producten als melk, kaas en vlees werden hier verkocht. Ook werd hier lange tijd een paardenmarkt gehouden. Uit die tijd resteert nog een deel van de paardentram en het 18e eeuwse Rijksmonument de Smederij.

De levendigheid, diversiteit en vakmanschap is vandaag de dag nog steeds te vinden in het winkelgebied.

De rijke historie is bij veel inwoners van Zwolle niet bekend. Ook het winkelgebied zelf ademt weinig uit van de geschiedenis. De winkeliers willen de straat op zo’n manier aankleden, dat de historie weer voelbaar wordt. Op die manier werken ze aan het verfraaien van een mooi stukje historisch Zwolle. Provincie Overijssel en gemeente Zwolle hebben een klein bedrag beschikbaar gesteld voor de winkeliers om het winkelgebied te verfraaien.

Eerste ondernomen actie is een prijsvraag onder klanten voor een nieuwe naam van het winkelgebied. Gekozen is voor Diezerbrink. Een naam die recht doet aan de historie en die tegelijkertijd de levendigheid van het winkelgebied benadrukt.

Op zaterdag 28 november konden de winkeliers de eerste resultaten laten zien. Deze middag reed er een paardentram door de straat waar klanten een ritje mee konden maken. In de etalages prijkten historische foto’s van de panden. Om 13.30 uur werd de eerste stoeptegel met hoefijzer onthuld in het bijzijn van Hanneke Valkeman en Ben Scherluit van de gemeente Zwolle. Het is de bedoeling dat deze hoefijzers door het hele winkelgebied worden geplaatst, om te refereren aan de tijden van de paardenmarkt, de smederij en de paardentram.

Gaandeweg zal de Diezerbrink verder worden verfraaid. Onder andere met historische foto’s in het gebied. Het nieuwe logo, dat afgelopen zaterdag op de blauw-witte ballonnen en de spandoeken prijkte, zal de komende tijd steeds vaker te zien zijn in het straatbeeld van de Diezerbrink.