NK synchroonzwemmen.
NK synchroonzwemmen. Pedro Sluiter

Nederlandse kampioenschappen zijn voor Swol 1894 al bijna routineklusje

· leestijd 1 minuut Sport

(door Wouter Foppen) ZWOLLE - Gesneden koek, dat is het organiseren van Nederlandse kampioenschappen voor zwemvereniging Swol 1894. Het Open NK Synchroonzwemmen voor senioren en masters van afgelopen weekeinde levert dan ook geen problemen op. Het loopt allemaal op rolletjes.

Zwembad De Vrolijkheid is zaterdagmiddag omgetoverd tot een podium voor Nederlands beste synchroonzwemmers. Er is een extra tribune gebouwd, de juryleden kunnen plaatsnemen op mooie plekken en de aankleding maakt het plaatje af. Voor Swol is het organiseren van een NK al bijna routine en dat maakt het allemaal een stukje makkelijker. “Dit is inderdaad niet de eerste keer. In 2013 hebben we het NK Synchroonzwemmen ook al georganiseerd en volgens mij is er ook nog wel eens een NK zwemmen geweest”, vertelt Gerard Burgman, manusje van alles binnen de organisatie.

De zwembond komt graag terug naar Zwolle en dus doet Swol blijkbaar iets heel erg goed. Dat is tijdens de wedstrijd ook goed te merken, want het volop aanwezige publiek vermaakt zich opperbest. Zeker de dames uit Amsterdam laten enorm van zich horen en dat zorgt voor een lekker sfeertje. Terwijl het kijken naar een synchroonzwemster nou niet bepaald in de categorie ‘spectaculair’ valt. Het overgrote deel van de toeschouwers is overigens vrouw en dat zegt alles. Synchroonzwemmen is een vrouwensport in optima forma. Van de 140 deelnemers is er ook maar één man en dat op zich is al uniek.

Burgman heeft een duidelijke verklaring voor de scheve balans man-vrouw. “Voor vrouwen is het nou eenmaal makkelijker. Als een man recht in het water probeert te liggen, dan zakt hij al heel snel naar beneden. Het is een puur technisch verhaal, bijvoorbeeld omdat vrouwen bredere heupen hebben. Dat is het”, zegt Burgman. Bijzonder veel aandacht is er voor Thirza Hoekstra en Fokko de Gans. Zij zwemmen een ‘mixed duet’ en dat is voor het eerst in wedstrijdverband. “Er waren vier aanmeldingen, maar de andere paren hebben toch nog afgezegd. En ja, dan ben je dus direct Nederlands kampioen”, lacht de mede-organisator.

Het NK levert voor de thuisvereniging drie Nederlandse titels op. Natasja van Schuppen wint solo goud en gaat samen met zus Joseline van de Craats ook nog eens in de herhaling. Voor Swol de bekroning op een schitterend zwemweekend, waarin er amper problemen zijn geweest. “Er gaat wel eens iets niet helemaal goed, maar dat los je dan snel even op”, aldus Burgman, die daarmee het NK als een routineklusje omschrijft. Het is ook vast en zeker niet het laatste NK in De Vrolijkheid.