Afbeelding
Stock

Filosofisch Café Zwolle spreekt over ‘Het digitale proletariaat’

Algemeen

BINNENSTAD – Tijdens het Filosofisch Café op maandag 15 februari spreken de bezoekers over ‘Het digitale proletariaat’. De bijeenkomst begint om 19.45 uur in de Schepenzaal in het stadhuis aan het Grote Kerkplein. Spreker is Hans Schnitzler.

Schnitzler is filosoof, voormalig columnist van de Volkskrant en auteur van het boek ‘Het digitale proletariaat’. Hij heeft de negatieve effecten van de explosief groeiende digitalisering van de samenleving diepgaand geanalyseerd. Die analyse geeft volgens hem een verontrustend beeld van de toekomst. “Ook de komst van het internet der dingen – die hele beestenbende van samengeklonterde, slimme apparaten die met elkaar en onzichtbare derden communiceren – dit ‘internet van alles’ zet ons hele privacybegrip op de tocht. We maken ons zorgen over de invasie van vluchtelingen, scherpen grenscontroles aan, maar ondertussen ligt de grens tussen onze binnen- en buitenwereld er steeds vaker onbewaakt bij.” De digitale revolutie mag er volgens hem niet toe leiden dat we volledig afhankelijk en afgestompt raken en gereduceerd worden tot passieve consumenten. “De menswaardigheid is in het geding en voordat we verder afglijden, dienen we ons zelf te bezinnen en de balans weer recht te trekken.”

De zaal is vanaf 19.30 uur open en om 19.45 uur begint de inleiding (tot 22.00 uur). De entree is 6 euro; studenten betalen 3 euro.