Afbeelding
Eigen foto

‘Geef om vrijheid’. Amnesty International Zwolle collecteert

Algemeen

ZWOLLE - “Met weinig moeite een groot verschil maken kan weer van 14 tot en met 19 maart”, aldus Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie houdt dan voor de veertiende keer een landelijke collecte waarbij veel vrijwilligers met de collectebus ook de huizen in de Zwolse wijken langsgaan. Elke donatie is welkom.

Amnesty ontvangt voor haar onderzoek naar mensenrechtencases, voorlichtingswerk, schrijfacties naar autoriteiten en handtekeningenacties per sms en internet geen subsidies van overheden of bedrijven. Zij is afhankelijk van giften van particuliere personen en instellingen. Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen, bijvoorbeeld voor Moses Akatugba.

Moses Akatugba vertelt zijn ervaringen met de mensenrechtenorganisatie. “Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde.” Akatugba was zestien jaar toen hij werd opgepakt op verdenking van een gewapende overval. Hij werd beschuldigd van het stelen van zo’n 650 euro en drie telefoons. Akatugba zegt onschuldig te zijn en er was ook geen bewijs. Maar na hevige marteling legde Akatugba toch een bekentenis af. Op grond van die bekentenis kreeg hij de doodstraf. Meer dan 800.000 mensen kwamen voor Moses Akatugba in actie, onder meer bij de Schrijfmarathon op 10 december 2014. Kort daarna kwam hij vrij.

Amnesty International is een onafhankelijke wereldwijde beweging van zeven miljoen mensen in meer dan 150 landen, die zich inzet voor slachtoffers van schendingen van mensenrechten.