Ontmoetingen op de grens van leven en dood

· leestijd 1 minuut Algemeen

DIEZERPOORT - Terminale Zorg Zwolle heeft voor woensdagavond 9 maart een informatiebijeenkomst georganiseerd. Doel is om meer bekendheid te geven aan deze vrijwillige zorg tijdens de laatste levensfase en om taboes te doorbreken.

Bij taboes kan worden gedacht aan het vragen om hulp wanneer je naaste terminaal ziek is, het praten over de dood en afscheid nemen. Vrijwilligers in de Terminale Zorg zijn een belangrijke schakel in de keten van zorgverleners. Ze helpen de familie van de patiënt bij de dingen die moeten worden gedaan in deze bijzondere periode. De hulp kan variëren van de patiënt in en uit bed helpen tot ’s nachts waken terwijl de familie slaapt. Ook bieden de vrijwilligers een luisterend oor aan zowel de zieke als de familie.

Terminale Zorg Zwolle zoekt mensen die op vrijwillige basis terminale zorg willen bieden in de thuissituatie van de zieke. Een inzet kan overdag of gedurende de nacht zijn. Het effect van deze hulp is tweeledig. De zieke kan tot zijn afscheid thuis worden verzorgd en de naasten van de patiënt hebben een moment voor zichzelf. Op woensdag 9 maart, van 19.30 tot 21.30 uur, houdt Terminale Zorg Zwolle een voorlichtingsbijeenkomst. Diverse sprekers geven dan inzicht in dit vrijwilligerswerk, vanuit drie perspectieven: vanuit de mantelzorger, de terminaal zieke en de vrijwilliger.

Jannie Visser, vrijwilliger bij Terminale Zorg Zwolle, schreef een boek over de ontmoetingen die zij had met terminaal zieken. Zij draagt tijdens de voorlichtingsbijeenkomst voor uit dit boek, ‘Ontmoetingen op de grens’.

Het doel van de avond is om meer bekendheid te genereren voor vrijwillige Terminale Zorg. Potentiële vrijwilligers, mantelzorgers, beroepskrachten en andere geïnteresseerden zijn welkom. Aanwezigen krijgen allemaal een exemplaar van ‘Ontmoetingen op de grens’. Meld je aan voor de informatiebijeenkomst op woensdagavond 9 maart bij ZwolleDoet! aan de Burgemeester Drijbersingel 11 in Zwolle. Aanmelden kan tot maandag 7 maart via: 038 422 52 00, vptz@zwolledoet.nl.