Afbeelding

Gemeente en Hardshock verliezen hoger beroep bij Raad van State

Algemeen

DEN HAAG – De Zwolse rechtbank heeft terecht de vergunning vernietigd voor het Hardshock festival bij de Wijthmenerplas. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een hoger beroep dat was aangespannen door de festivalorganisatie en het gemeentebestuur van Zwolle.

Beiden maakten bezwaar tegen een eerder oordeel van de Zwolse rechtbank in deze zaak. Volgens de rechtbank had het gemeentebestuur te gemakkelijk de belangen van een buurtbewoonster afgewezen. Haar klacht over teveel lawaai van het muziekfestival was door het gemeentebestuur opzij geveegd, want het maatschappelijke belang van het muziekevenement woog voor de gemeente zwaarder. De rechtbank oordeelde verder dat de ruime geluidsnorm die de gemeente in de vergunning van Hardshock opnam, niet voldoende was onderbouwd. De rechtbank vond het ook niet goed dat het toegestane lawaai zo groot was, dat in de woning van de buurtbewoonster alleen praten met een forse stemverheffing verstaanbaar was.

Volgens de Raad van State heeft het gemeentebestuur niet duidelijk gemaakt waarom Hardshock meer lawaai mag maken dan het geldende bestemmingsplan voor de Wijthmenerplas toelaat. Daarnaast heeft de gemeente volgens de Raad onvoldoende onderzocht wat de gevolgen zijn van het lawaai voor omwonenden. Bovendien blijkt uit geluidsmetingen tijdens een eerder Hardshock festival dat er minder lawaai was dan de vergunning toelaat. Ook dat is voor de Raad van State een aanwijzing dat de gemeente een vergunning met te soepele geluidsnormen heeft verleend.