Donar viert het behalen van de landstitel.
Donar viert het behalen van de landstitel.

Landstede Basketbal verliest finale van Donar

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - De droom is uit. Landstede Basketbal heeft de finale om het landskampioenschap verloren van Donar. In een kolkend, stampvol Landstede Sportcentrum verloor de Zwolse ploeg donderdagavond afgetekend van Groningen waardoor de stand in de 'best-of-seven' 1-4 werd.

Landstede kon Donar een helft bijbenen, maar moest de Groningers na de pauze laten gaan. Stond het bij rust nog 39-42, aan het einde van de derde periode was het verschil gemaakt: 47-65. Donar liep in het vierde kwart nog verder weg bij Landstede, dat het niet meer kon opbrengen om te knokken als team. Juist die kwaliteit heeft Landstede dit seizoen, waarin het voor het eerst in de historie als eerste eindigde in de reguliere competitie, zo ver gebracht. Met 69-86 droop de thuisploeg af.

In de finale speelde Landstede maar bij vlagen op de toppen van zijn kunnen. Één keer lukte dat een hele wedstrijd. Zondag wist Landstede in eigen huis de spanning nog terug te brengen (1-2), maar na de twee doordeweekse nederlagen viel het doek.

"Dit is natuurlijk niet de manier waarop we wilden eindigen. We hebben het hele seizoen hard gevochten hiervoor", aldus Steve McWorther na afloop. De Amerikaan kon in de finale niet datgene brengen wat hij eerder in het seizoen wel kon: op de beslissende momenten belangrijk zijn voor zijn team. "Ik haat het om te verliezen, uiteraard. Maar het was een mooie ervaring voor mij in mijn eerste jaar als prof. Hier moeten we weer van leren." Het is de vraag of McWorther volgend seizoen nog in Zwolle te bewonderen is. "Dat weet ik niet. We zullen zien."

Assistent-trainer Mark van Schutterhoef vatte het gevoel dat bij Landstede heerste mooi samen. "Morgen hebben we een geweldig seizoen gehad. Vanavond hebben we een pak op de broek gekregen."