Afbeelding
Pedro Sluiter

Razendsneller buitenspeler van Be Quick ’28 en ‘rare vogel’ van Berkum winnaars Salverda Trofee

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - De Salverda Trofee voor de topscorer van het Zwolse amateurvoetbal is woensdagavond in de bovenzaal van Cafe De Hete Brij uitgereikt aan Sander Aarten van Be Quick ‘28 en elftalleider Anjos de Lange van Berkum , die bij afwezigheid van Johnsen Bacuna de prijs in ontvangst nam.

Twee primeurs dit seizoen. Voor het eerst waren er twee winnaars en voor het eerst was de winnaar (de gedeelde winnaar althans: Aarten) met zijn ploeg gedegradeerd. Het seizoen eindigde overigens in mineur voor de topschutters van beide ploegen. Zowel Be Quick ’28 als Berkum kreeg het deksel op de neus in de nacompetitie. Be Quick degradeerde uit de eerste klasse. Berkum bleef steken in de nacompetitie voor promotie naar de hoofdklasse, na eerder de beslissingswedstrijd om het kampioenschap te hebben verloren van SDV Barneveld.

Zo is Be Quick ’28 sneller dan verwacht terug in de tweede klasse, na een onverwachte degradatie die op papier moeilijk te staven is. De ploeg leverde een topschutter met 14 treffers, had daarnaast nog een spits die er 9 inlegde (Bas Buimer) en werd bovendien vorig jaar nog geroemd om de solide defensie, die de basis vormde van het kampioenschap in de tweede klasse. “Het kwam er niet helemaal uit. Het was een seizoen van net niet. Wedstrijden waarin je lange tijd voorstond, speelde je nog gelijk of verloor je zelfs”, aldus Aarten, die de fatale nacompetitiewedstrijd tegen Lelystad ’67 het beste voorbeeld hiervan vindt. Zelf beleefde de 23-jarige buitenspeler zijn ‘finest hour’, in de slotfase van het seizoen. Door een eindsprint (zes goals in twee duels) stond hij voor aanvang van de laatste wedstrijd ineens naast Bacuna aan de top van het Zwolse topscorersklassement. En dat terwijl Aarten het seizoen was begonnen in het tweede elftal.

Vanwege een vakantie in Thailand miste hij de voorbereiding, maar trainer Arnie Pot kon na de eerste periode niet meer om de hard werkende buitenspeler heen. “Wat mij betreft is hij ook de man van het seizoen bij Be Quick ‘28”, aldus Pot. “In de laatste fase is hij echt overeind gebleven. Qua goals, maar ook qua mentaliteit en ‘erop klappen’. Hij is gewoon razendsnel en zoekt altijd de diepte. Als hij die momenten nog beter herkent, dan gaat hij nog meer scoren”, aldus de trainer over Aarten, die ook volgend seizoen bij Be Quick speelt. Ondanks interesse van Dieze West en Rohda Raalte. Volgend seizoen is hij er, onder de nieuwe trainer Wilfried Westerhuis, vanaf het begin bij, maar of de Salverda Trofee dan meteen op zijn vizier staat? “Ik denk dat je gewoon nuchter moet blijven. Het is dat ik er aan het einde van het seizoen zes maakte in twee duels, anders had ik hier niet eens gestaan.”

Onberekenbaar

Die andere winnaar, Bacuna, had geen antwoord op de inhaalslag van Aarten. Na zijn drie treffers in de 7-0 winst op Go Ahead Kampen leek Bacuna met een totaal van veertien onbedreigd af te gaan op de winst in de strijd om de Salverda Trofee, maar het kruit was na die droommiddag verschoten. Desalniettemin was hij de man van het seizoen bij Berkum. “Johnsen is een heel technisch begaafde, razendsnelle, onberekenbare speler, die geweldige dingen kan doen in een wedstrijd. Soms zie je hem een hele wedstrijd niet, dat is ook typerend”, aldus elftalleider Anjos de Lange, die de prijs in ontvangst nam voor de ‘rare vogel’, zoals hij door De Lange werd genoemd. “In de positieve zin van het woord. Een heel toffe gozer, en een fijne jongen in de groep.”

Van Leeuwen of Stam

Hoewel het in vorige jaren wel eens drukker was in De Hete Brij, was de sfeer uitstekend tijdens de uitreiking van de negende editie van de Salverda Trofee. Spreekstalmeester, en nog steeds actief verslaggever, Harry Bouwhuis, praatte de avond aan elkaar en had als ‘special guest’ Jeroen van Leeuwen opgetrommeld. De directeur van SportService Zwolle was wel zo eerlijk om gelijk te erkennen dat hij niet de eerste keus was. “Jaap Stam was eerst gevraagd, daar kwam een Engels avontuur tussendoor. Maar hij had aanvankelijk wel toegezegd om te komen, en dat zegt denk ik veel over de Salverda Trofee” , aldus Van Leeuwen, die een kort praatje hield over zijn werk en een deel van de prijsuitreiking voor zijn rekening nam.

Tiende jaar

Wim Mossel, bladmanager van De Swollenaer, en Gert Winkelaar van Salverda brachten woensdag het verwachte, maar mooie nieuws dat de topscorerscompetitie na de zomer zijn tiende editie ingaat. Bouwbedrijf Salverda heeft zich ook voor het volgende seizoen verbonden aan de Zwolse doelpuntenstrijd.

De jongste editie was de negende in de huidige vorm, dat wil zeggen als topschuttersklassement in Zwolle verbonden aan De Swollenaer. Daarvoor was De Stentor het thuisblad van de Salverda Trofee en was de competitie regionaal.

Eerdere winnaars zijn Hinneman Slof (Dieze West), Sander van Gurp (Wijthmen, twee keer), Özhan Kardag (WVF), Lodewijk de Vries (Dieze West, twee keer), Abdel-Hafid Lahzal (HFC Storica) en Chris van der Meulen (Berkum).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding