Afbeelding
Bas Wilberink

Directeur Schuurman van De Kubus gaatna ruim 43 jaar onderwijs met pensioen

· leestijd 1 minuut Algemeen

WIJTHMEN – Wim Schuurman, 23 jaar directeur van Oecumenische Basisschool De Kubus in Wijthmen, gaat op 1 juli met pensioen. Hij heeft dan ruim 43 jaar in het basisonderwijs gewerkt.

Schuurman begon als hoofd der school op de oude locatie van De Kubus, naast de Wijthmenerplas. Hij werkte er ook in meervoudige combigroepen met lesgebonden taken. Het oude gebouw, dat op een gegeven moment 99 leerlingen telde, werd veel te klein. De bouw van de nieuwe school liet nog een tijd op zich wachten. De Kubus werd uiteindeljk onderdeel van een riant gebouw: Het Kulturhus Wijthmen, met een sporthal en voetbalvelden naast de deur.

De schooldirecteur stak veel tijd en energie in de nieuwbouw om het voor de school zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Er was wel een heel krappe speelplaats gepland, hiermee nam hij geen genoegen. In de loop der jaren veranderde het onderwijs enorm, het hoofd der school werd directeur. Minder lesgebonden taken waren het gevolg. Van buitenaf kwam er steeds meer op het bord van de directie te liggen. Schuurman volgde zijn onderwijzershart en gaf ook nog vele uren les, iets wat binnen school heel goed uitkwam. Gedurende de afgelopen 43 jaren heeft hij veel kinderen aan zich voorbij zien trekken, de laatste jaren zelfs weer de kinderen van deze oud-leerlingen.

Schuurman werd geregeld gestrikt voor de geschiedenislessen, omdat hij daarvan zoveel weet. Na het gedwongen vertrek van conciërge Matthijs, verzorgde hij naast zijn directietaken geregeld de vuilnis, het vegen van de toegangspaden als er sneeuw lag, het opruimen van bestellingen en op zijn tijd voor een kopje koffie. Ook onderhield hij veel buitenschoolse contacten en gaf hij mede vorm en inhoud aan de kerstsamenzang in Wijthmen. Hoeveel de directeur eigenlijk deed, werd pas duidelijk toen hij in december 2014 door ziekte plotseling zijn werkzaamheden moest staken.

Vanaf begin dit schooljaar kon Schuurman weer aan het werk op De Kubus. Collega’s hebben gehoord dat hij wil leren koken en wat zijn verdere plannen zijn: zich misschien verder verdiepen in de vlaggen van de wereld en bezig gaan met de bijen. De kinderen en de collega’s van De Kubus maken er, samen met hun directeur, op vrijdag 1 juli een feestelijke dag van. ‘s Middags wordt Schuurman een receptie aangeboden op De Kubus. Tussen 15.30 en 17.30 uur zijn belangstellenden welkom om de scheidende directeur te groeten.