Afbeelding
Erik-Jan Berends

Zwolse stichting zoekt ‘handjes’ voor afbouw van vakantieschip voor gehandicapten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE/HASSELT – Timmerlieden. Vooral timmerlieden kan de Zwolse stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’ goed gebruiken. Maar ook lassers en andere handige vrijwilligers zijn welkom. De bouw van het vakantieschip voor gehandicapten op de werf van Bodewes in Hasselt vordert gestaag.

“”We willen graag in de zomer van 2017 gaan varen. Met de inzet van voldoende vrijwilligers is dat haalbaar”, volgens initiatiefnemer Zacharias Bousema. “Belangrijk is dat er nu een beetje continuïteit in de werkzaamheden komt.” En daar zit hem nu de kneep. De ideeën voor het vakantieschip, om met gehandicapten kleinschalig en betaalbaar te gaan varen, ontstonden in 2011. Er werd een vrachtschip gekocht dat is ingekort en waaraan de vrijwilligers in februari 2015 zijn begonnen met werken. Wie het schip nu inloopt, ziet dat er al veel is gebeurd. Duidelijk is te zien waar de zes kamers komen, waarin maximaal twaalf passagiers kunnen verblijven. Afgelopen week zijn de raampjes uit het staal gesneden en valt het buitenlicht naar binnen.

Het komt nu aan op de afwerking waarvoor meer mensen nodig zijn.

Bousema: “Mijn zorg was altijd: hoe kom ik aan m’n spullen? Ik dacht vaak deze tweedehands van internet te halen. We krijgen echter veel steun, met name uit de Zwartewatersteden. Zodoende wordt vrijwel alles nieuw.” Verder doet de stichting haar best geld te krijgen uit diverse fondsen. “Vaak gaat het bij sponsoring om ‘geoormerkt geld’”, legt de initiatiefnemer uit. “Het bedrag moet een vooraf bepaalde bestemming krijgen. Als we er niet in slagen meer vrijwilligers te krijgen, moeten we kijken of we meer geld kunnen verwerven om bijvoorbeeld timmerlieden in te huren. Dat geld hebben we nu echter niet en ik zou niet weten hoe we daar aan moeten komen.”

Het voor Nederland unieke project om straks gehandicapten een kleinschalige en betaalbare vaarvakantie te bieden, heeft de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer en directeur Thecla Bodewes van de gelijknamige scheepswerf als respectievelijk beschermheer en beschermvrouw. Bousema heeft ook in het verleden veel met gehandicapten gevaren. “Ik ben nu 71 en hoop dat ik het nog ga beleven dat ik met dit schip op pad kan. Alle regelgeving hebben we erop nageslagen. We zitten op de grens dat we met dit bestaande schip aan de regels voldoen. Het valt net binnen ‘grote recreatievaart’. Bovendien moeten we voor 2018 klaar zijn. Dan veranderen de regels weer.”

Ondertussen werkt Jos van Leusen gestaag door op het schip. Hij is er drie dagen van de week te vinden en geniet van het vrijwilligerswerk met het team. “Wie gaat hem helpen”, vraagt Bousema zich hardop af. “Er ligt hier nog een hele stapel planken, dus we kunnen nog even vooruit.”

Vrijwilligers, met name timmerlieden, die de stichting behulpzaam willen zijn, kunnen zich melden bij Jos van Leusen: 06-289 06 557 of Zas Bousema: 06-517 65 197.