Afbeelding

Tennistalent Jonker timmert aan de weg bij de senioren

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Het Zwolse tennistalent Wisse Jonker sprak twee jaar geleden in De Swollenaer zijn ambitie uit om ooit een Grand Slam-toernooi te spelen. Aan die droom is niks veranderd, aan zijn situatie des te meer. Jonker, die begon bij TC ’91 in Stadshagen, heeft de juniorentoernooien grotendeels achter zich gelaten.

Hij is inmiddels zeventien. Nog een jaartje school (HAVO op CSE in Zwolle) en dan kan het fulltime-tennis beginnen. Het leven van trainen, wedstrijden spelen en rusten leidt hij deze zomermaanden ook al. En daar komt nog een aspect bij, nu hij inmiddels grotendeels op eigen benen staat. Het vinden van sponsoren. Als een marktkoopman die zijn eigen waren verkoopt, verkoopt Jonker zichzelf. ‘Op weg naar mijn tennisdroom’ staat er op de voorkant van het zelf gemaakte boekje. “Ik wil alles wat er in mij zit om een toptennisser te worden, eruit halen. Om dit te kunnen bekostigen ben ik hard op zoek naar sponsors”, staat er in de inleiding. Hij is er nu een half jaartje mee bezig en heeft naar eigen zeggen alleen nog maar ja gehoord. Voornamelijk op basis van de gunfactor. “Er moet nog heel wat gebeuren”, weet Jonker, die er voor open staat om zijn verhaal (enthousiast) toe te lichten.

In het boekje rekent hij voor in 2017 26.500 euro nodig te hebben. Dat is voornamelijk voor het bekostigen van de trainingen en de reizen/verblijven naar/op toernooien in binnen- en buitenland. “Fulltime tennis kost veel geld. Op een gegeven moment konden m’n ouders het niet meer betalen. Ik heb ook nog een broertje en een zusje”, zegt Jonker. “Hij doet alles zelf”, vertelt moeder Manon Jonker, eigenaar van een tennisschool en manager tennis aan het CSE. “Dat is vooral heel veel reizen en toernooien spelen. Hij doet het heel goed”, vindt ze. “Het is goed dat hij nu seniorentennis speelt. Daar heeft-ie veel aan.”

Different cooky

Het is compleet andere koek dan juniorentennis. Dat heeft Jonker aan den lijve ondervonden. “In de jeugd worden veel meer fouten gemaakt. Domme keuzes ook. In het seniorentennis moet je minimaal vier jaar spelen om er aan te wennen.”

Jonker, die bij de jeugd tot en met zestien jaar nummer twee van Nederland was, heeft zichzelf ten doel gesteld om dit seizoen de top honderd te bereiken van de nationale ranglijst. En in het dubbelspel de top vijftig. Het laatste doel is al behaald. Het halen van de top honderd in het enkelspel is een kwestie van tijd. Jonker sprokkelde afgelopen week weer de nodige punten op een ranglijsttoernooi in Nijmegen. Hij haalde de halve finales van het Herenenkel 3 en verloor in de tweede ronde van het ‘open’ toernooi, voor alle niveaus.

Privetraining

Trainen doet hij nog steeds bij de BK Tennis Academy van Tjerk Bogtstra en Tom Kempers in Doorn, alleen nu twee in plaats van vier keer per week. De rest vult hij op met trainingen bij Michel Meijer in Kampen. Privétrainingen. “Ik kan met hem echt bewust werken aan mijn spel. Ik was wel toe aan privétrainingen.” Het vier keer per week op en neer naar reizen naar Doorn werd hem naar eigen zeggen iets te veel. “Dat werd mentaal wel heel zwaar. Ik heb het iets dichter bij huis gezocht. Dit is perfect.”

Jonker speelt dit seizoen open toernooien en nationale ranglijsttoernooien., Op juniorgebied speelt hij nog de nationale kampioenschappen, begin augustus in Rotterdam. Ook in Zwolle was Jonker dit jaar bewonderen. Met ZLTB kwam hij uit in de hoofdklasse van de voorjaarscompetitie. Wellicht dat hij net als vorig jaar ook weer meedoet aan de Zwolse Tennis Kampioenschappen (18-25 september). Vorig jaar won hij daar het herendubbel 2 met Michel Morris.

Afbeelding
Afbeelding