Oefenwedstrijd PEC Zwolle vs Genclerbirligi seizoen 2016 - 2017.
Oefenwedstrijd PEC Zwolle vs Genclerbirligi seizoen 2016 - 2017. Pedro Sluiter

Saymak is er nu écht klaar voor: ‘Ik dacht dat ik topfit was, maar dat viel tegen’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Mustafa Saymak is klaar om Nederland te laten zien dat hij na een jaar blessureleed nog altijd die venijnige, fysiek sterke, technisch begaafde middenvelder is met de onstuitbare drang naar voren. Saymak (23) kan niet wachten tot PEC Zwolle vrijdag de competitie aftrapt, met een uitwedstrijd tegen NEC. “Ik heb een jaar lang vanaf de tribune gekeken. Het is tijd dat ze nu weer vanaf de tribune naar mij kijken.”

Terug naar de zomer van 2015. Saymak had een prima seizoen achter de rug en zijn naam zoemde rond bij clubs uit binnen- en buitenland. Zelf was de Turkse Nederlander ook wel toe aan een nieuwe stap. Een stap hogerop in Nederland, het liefst. Met nog slechts een jaar op zijn contract een ideaal moment voor zowel de club als de middenvelder. Het liep anders. Saymak scheurde op de training zijn kruisband en kon het seizoen uit zijn hoofd zetten. Het revalideren viel hem zwaar. De dagen waren een stuk langer dan hij als voetballer gewend was. “Waar je normaal gesproken van tien tot twaalf uur traint, ben je nu om drie uur klaar. En het is in Zeist, dus een uur rijden. Dat is wel eens moeilijk geweest. Ik ben niet iemand die heel makkelijk wakker wordt ’s ochtends. Nu was het van maandag tot vrijdag kwart over acht eruit. Dat is soms mentaal lastig omdat je weet dat het nog zo’n lange weg is. En je nog zo weinig kunt, in het begin. Gelukkig had ik Karagounis die dit ook al eerder had meegemaakt. We reisden samen.”

In de winterstop verlengde Saymak zijn aflopende contract bij PEC Zwolle ondanks interesse van andere clubs. “Ik wilde weer op m’n oude niveau komen, en dan het liefst bij PEC Zwolle. En ik wilde niet een jaar niet spelen en dan gratis de deur uitlopen. Dat was altijd al mijn insteek. Voordat ik geblesseerd raakte, wilde ik ook verkocht worden in plaats van m’n contract uit te dienen en transfervrij weg te gaan.”

Hoewel zwaar – “je moet jezelf elke keer volledig geven”- verliep de revalidatie voorspoedig. Aan het einde van het seizoen dacht hij zelfs al wat minuten te kunnen meepikken. Achteraf gezien was dat te veel van het goede geweest, veel te veel. Dat besef kwam aan het begin van de voorbereiding. “Ik dacht dat ik op en top fit was, maar dat viel tegen. De eerste week moest ik tweehonderd procent m’n best doen om aan te haken. In vergelijking met het begin van de voorbereiding ben ik nu echt topfit.” Ook de knie draait weer op volle toeren. “Ik ben er niet van bewust als ik aan het trainen of spelen ben.”

Saymak is er helemaal klaar voor. Zijn ambitie is onveranderd. Hij wil zich dit seizoen in de kijker spelen. “Ik wil weer een stabiele factor zijn en van grote waarde zijn. Dat was voor m’n blessure zo, dat is nu nog steeds zo.”