Travelbags/HV Zwolle dames-Duiven (Cherise Berghorst scoort)
Travelbags/HV Zwolle dames-Duiven (Cherise Berghorst scoort) Pedro Sluiter

Handbalsters waken voor overmoed na topduel: 'het begint na kerst pas'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE – Terwijl de mannen van Travelbags/Handbalvereniging Zwolle zich opmaken voor hun competitiewedstrijd, is er op de tribune van de Sporthal Zwolle-Zuid een uitgerekte, uitgelaten juichkreet te horen. Het is de ontlading van de handbalvrouwen, die een topprestatie leveren tegen de (nu gewezen) koploper Duiven.

“We hebben lekker hard geschreeuwd, waren echt heel blij. Het was natuurlijk de koploper, die wilden we graag inmaken”, zegt Cheriese Berghorst als ze de kleedkamer uitkomt. Berghorst is één van de vele uitblinkers in een wedstrijd met veel duwen en trekken. "Het is altijd fysiek, maar deze nog iets meer." Met name de eerste helft van Zwolle is indrukwekkend, als het verschil wordt gemaakt met een enorme serie. De koploper oogt volslagen machteloos als een ontketend Zwolle van 8-5 uitloopt naar 18-6. “Pak ze aan”, maant de trainer van de tegenpartij, maar het zijn de vrouwen van Duiven die aangepakt en ingemaakt worden. In deze fase is de lange, fysiek sterke Berghorst haar tegenstandster (in het midden) veelvuldig te slim af of is ze vanuit de hoek trefzeker als eindstation van een vlotte aanval.

“Ze is heel moeilijk te verdedigen”, weet trainer Lambert Bouwman. “Soms maakt ze nog een stap te groot, vandaag deed ze het een aantal keer heel goed. Kleine pasjes, kleine bewegingen. Heel kort en snel voetenwerk. Dat maakt het verschil”, aldus Bouwman, die waakt voor te hoge verwachtingen. In die valkuil is zijn ploeg, nu voor het vierde jaar op rij in de eerste klasse (vanaf de eredivisie het vijfde niveau), al eerder getrapt. “De competitie is zo lang, er zijn nog zoveel wedstrijden”, zegt Bouwman. Berghorst loopt in de pas. “We hebben als doelstelling de top vijf. En daar houden we ons aan.”

Travelbags/HV Zwolle klimt door de zege naar de tweede plaats, een punt achter koploper Broekland. Duiven en Overwetering hebben een punt minder dan Zwolle. Bouwman: “Het verschil bovenin is zo klein. Je kunt wel roepen van ‘we gaan nog veel hoger’, maar als je nu één of twee keer verliest, sta je gewoon zevende. Dat is de realiteit. Ook om de kop niet gek te maken zeg ik ‘gewoon top vijf’. Het lijkt leuk als je bovenaan staat, maar eigenlijk begint de competitie pas na de kerst. Dan kent iedereen elkaar en komt het erop aan. Hoe sterk ben je dan? Krijg je blessures of niet, ook een belangrijke factor. Dat is koffiedik kijken.”