Afbeelding
Erik-Jan Berends

Matthijs Rooduijn verzorgt lezing over wantrouwen en populisme in de democratie

Algemeen

ZWOLLE - In de Grote Kerk Zwolle wordt op 1 december de tweede lezing gegeven van de collegereeks ‘Wantrouwen als motor voor democratie’. Deze lezing wordt gegeven door Matthijs Rooduijn, werkzaam als politiek socioloog aan de Universiteit van Utrecht.

Zijn onderzoek richt zich vooral op thema’s als populisme, stemgedrag en publieke opinie. In de serie lezingen wordt het wantrouwen tegenover bestuurders en politici van verschillende kanten bekeken. Er wordt ingegaan op de wijze waarop wantrouwen zich uit in de politiek. Partijen die populistisch worden genoemd, hebben zich gevestigd in de politiek. Zij streven naar veel stemmen door het wantrouwen van kiezers aan te spreken, aldus Rooduijn.

Populistische partijen, zowel aan de uiterst linker- als rechterflank, maken in heel Europa een opmars door. Een aantal van die partijen is anti-EU of anti-migranten, dan wel tegen de gevestigde orde of een combinatie van die drie. Vragen als waar komt populisme vandaan, wat is populisme en wat is de relatie tussen populisme en wantrouwen worden tijdens de lezing beantwoord. Actuele ontwikkelingen en vraagstukken over de stijgende populariteit van populistische partijen komen aan bod.

De lezing bijwonen kan op 1 december om 20.15 uur in Grote Kerk Zwolle. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de deur en via de website grotekerkzwolle.nl. Voor scholieren en studenten geldt een aangepast tarief.