Afbeelding

Gevonden kleren 'niet van daders explosie Da Vinci'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De kleding die is gevonden in de tuin van een verdachte van de explosie bij grillroom Da Vinci speelde dinsdag een centrale rol in deze zaak. Als de daders deze kleren droegen, hadden er dan brandgaten in moeten zitten?

Het antwoord op die vraag: niet noodzakelijkerwijs, aldus een deskundige. De rechtbank in Zwolle had aanvankelijk twee dagen uitgetrokken om de zaak rond de explosie, die zich al meer dan twee jaar voortsleept, af te handelen. Maar de verdediging had toch verzocht om een regiezitting omdat ze een aanvullend verzoek had. Wellicht zou een reconstructie van de explosie noodzakelijk zijn om te achterhalen of die kleding wel door de mogelijke daders gedragen kan zijn. De twee raadslieden van het drietal verdachten zagen er tijdens de zitting toch vanaf. De verklaring van een getuige, dat die kleding al in de tuin lag voor de explosie, weegt voor hen zwaarder. De officier van justitie betichtte de raadslieden al van verdere vertraging van deze zaak. Volgens hem zou een reconstructie weinig meer toevoegen.

De gevel van Da Vinci aan de Oude Vismarkt vloog er begin maart 2014 uit na een forse explosie, gevolgd door een brand. Omwonenden werden geëvacueerd en uit het onderzoek dat volgde, kwam al snel de verdenking van verzekeringsoplichting. Drie verdachten werden opgepakt: de 22-jarige Abas M., de 23-jarige Idris M. en de 23-jarige Vincent F., alle drie uit Zwolle. Een van hen was de exploitant van het restaurant. De rechtbank denkt in maart de zaak wel inhoudelijk te behandelen.