Afbeelding
Erik-Jan Berends

Stichting Schipper op koers voor de eerste vaartochten in de zomer 2017

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE/HASSELT – “We hebben in 2016 een enorme ‘boost’ gehad”, vertelt een tevreden Zacharias Bousema. De initiatiefnemer van de Zwolse stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’ ziet dat zijn droom nu echt vorm krijgt: een vakantieschip voor gehandicapten.

Op de werf van Bodewes in Hasselt werken zo’n dertig vrijwilligers met man en macht om het schip al komend zomer in de vaart te krijgen. “Na het ruwe werk zijn we eind 2015 begonnen met de voorbereidingen voor het timmerwerk”, verhaalt Bousema. “Dit jaar konden we met het timmerwerk aan de slag en hebben daarvoor gelukkig veel handige handen erbij gekregen. De binnenbetimmering zit er nu in en de elektra en het sanitair ook voor negentig procent. Verder is de buitenkant van het schip geschuurd en geschilderd en is een reling gemaakt.”

De materialen die worden verwerkt, zijn voor een groot deel gesponsord. “Zo ook de ramen die we deze maand hebben geplaatst”, weet Rudy Spanhak. “Gelukkig krijgen we nu eveneens geld van fondsen en hebben we dit jaar mooie giften gehad. Waardevolle kleine, maar ook grote: 5.000 euro van het Zwolse Sportgala en maar liefst 30.500 euro van de IJssellandrally. We krijgen veel steun, zowel geld als materialen, en daarvoor zijn we heel dankbaar.” “De grootste klappers maken we echter hier aan boord”, vult Bousema aan. “De inzet van al die vrijwilligers en het arbeidsloon dat we daarmee besparen. Dat loopt echt in de tonnen. Als we al het materiaal maar kunnen kopen, krijgen we het er wel in.”

Zo ook de twee plateauliften met een gezamenlijke waarde van 15.000 euro die dankzij fondsen aangeschaft konden worden. “Verder doen bedrijven uit Zwartewaterland en Zwolle veel”, zegt Spanhak. “Ramen, elektra, ventilatie, radiatoren, trappen, er wordt ons veel gegund. Ook maakt een bedrijf promotie voor ons op hun kerstkaarten.” Maar de stichting is er nog niet. “Ik denk dat we nog minstens 50.000 euro nodig hebben voor materialen”, schat Bousema. “We komen nu steeds meer in het fijnere werk, zoals het maken van vensterbankjes, kastjes, toegangsluiken en het monteren van een keuken en wasbakken. De badkamers moeten verder in polyester worden gezet en als het warmer wordt, kunnen we behangen en bekleden. Dan gaan we het schip ook schilderen. Vooral vakmensen die kunnen lassen en timmeren zijn nog altijd welkom.”

Spanhak: “Ondertussen zijn we al bezig met de exploitatie. Daarvoor zoeken we contact met zorginstellingen. Ons streven is om in juni of juli met de eerste groep gehandicapten op pad te gaan.”

Bedrijven die het initiatief willen steunen, kunnen contact opnemen met de stichting. Desgewenst krijgen ze een rondleiding op het schip om te zien hoe de vorderingen zijn. De in 2011 opgerichte stichting heeft in 2012 een vrachtschip opgekocht dat ze nu ombouwt tot vakantieschip voor gehandicapten. Het schip krijgt zes hutten met eigen sanitair, waarvan er twee worden ingericht voor rolstoelgebruikers. Doel is om jaarlijks zo’n driehonderd mensen een verzorgde vakantieweek te bezorgen tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Thecla Bodewes, directeur van de scheepswerven Bodewes Hasselt, De Kaap Meppel en Harlingen én burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle zijn respectievelijk beschermvrouw en beschermheer van de stichting.

Kijk voor meer informatie op www.schippermagikookeensvaren.nl of volg de Facebookpagina.