Van der Breggen bij de huldiging in Hasselt.
Van der Breggen bij de huldiging in Hasselt. Richard Tennekes (archief)

‘Wegwedstrijd was uithangbord vrouwenwielrennen’

Sport

ZWOLLE – Anna van der Breggen is niet verkozen tot Sportvrouw van het Jaar op het NOC*NSF Sportgala van de NOS. De wielrenster noemt winnares Sanne Wevers in haar eigen blog de terechte winnares.

“Haar olympische turnoefening was historisch goed. Als ik naar mijn eigen olympisch jaar kijk, kan ik niet anders dan ontzettend blij zijn. Onze wegwedstrijd was een uithangbord voor het vrouwenwielrennen”, aldus de Hasselste/Zwolse op haar website. Van der Breggen veroverde in Rio de Janeiro goud in een zinderende wegwedstrijd, waarin drama en roem dichtbij elkaar lagen. Op weg naar het goud maakte Annemiek van Vleuten een gruwelijke val en was het lange tijd onzeker hoe zij er aan toe was. Ondertussen sprintte Van der Breggen naar het goud. In Rio pakte ze ook nog brons in de tijdrit en won ze de wegwedstrijd op de EK.

Keetie van Oosten-Hage

Van der Breggen ontving op het Wielergala in november voor het tweede jaar op rij de Keetie van Oosten-Hage Trofee voor beste wielrenster van het jaar in Nederland. Baanrenster Elis Ligtlee, ook genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar, was haar grootste concurrente in deze verkiezing. De Zwolse sprintster (op de baan en op de weg) Kirsten Wild moest ook genoegen nemen met een nominatie. Wild was niet voor het eerst genomineerd, maar zag telkens Marianne Vos (negen jaar op rij) of Van der Breggen (2015 en 2016) aan de haal gaan met de eretitiel.