Afbeelding
Jorn van den Bos

Meldpunt vuurwerkoverlast.nl is voor het vijfde jaar geopend

Algemeen

ZWOLLE - Voor het vijfde jaar op rij is het meldpunt vuurwerkoverlast.nl weer geopend. Overlast, schade of gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen daar worden gemeld. Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Zwolle.

In Zwolle waren er vorig jaar 1.060 meldingen, vooral uit de wijken Stadshagen, Ittersum en de Aa-landen. GroenLinks zegt zich in e zetten voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. “De beste oplossing is om vuurwerk alleen nog door professionals af te laten steken”, zegt GroenLinks-burgerraadslid Arne Pronk. De website is niet bedoeld voor acute onveilige situaties, deze kunnen rechtstreeks gemeld worden bij de politie (0900-8844) of de gemeente (14 038).

Met het meldpunt wil GroenLinks in kaart brengen hoe groot de overlast is door vuurwerk. Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro's aan schade veroorzaakt door vuurwerk en hebben er duizenden mensen last van. GroenLinks gebruikt de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast.

Vorig jaar kwamen er bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl uit het hele land ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen. Dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag en het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten.