Afbeelding
Ruud Pos

Catharina IJzelenberg presenteert debuutroman

Algemeen

BINNENSTAD - Debutante Catharina IJzelenberg presenteert op 12 januari van 18.00 tot 20.00 uur haar boek ‘Het ruisen van de zee’ bij Waanders In de Broeren.

De roman gaat over de persoonlijke en onzichtbare gevolgen van een nationale ramp. ‘Het ruisen van de zee’ speelt zich af in Zeeland, waar Anton leraar Nederlands is. Tijdens de watersnoodramp van 1953 zag hij zijn vader verdrinken. Toen ook zijn streng gereformeerde moeder stierf, kon hij eindelijk zijn eigen weg kiezen. Maar zijn leven was voorspelbaar, tot op een dag Claudia voor hem in de klas staat en Anton wordt overspoeld door herinneringen aan zijn vader. Opnieuw beleeft hij diens verdrinkingsdood en hij beseft dat hij zijn emoties al die tijd heeft weggedrukt. In Claudia ziet hij een mogelijkheid zijn trauma op te lossen. Catharina IJzelenberg beschrijft de tijdsgeest van de jaren vijftig en zestig en de onmacht van veel babyboomers om met emoties om te gaan. IJzelenberg is geboren en getogen in Zeeland en woont tegenwoordig in Zwolle.

‘Het ruisen van de zee’ verhaalt over een generatie die het wegstoppen van emoties tot een kunst heeft verheven. Over het niet-tastbare, maar o zo wezenlijke erfgoed van een familie, een cultuur en een geloof. En over de liefde, die verder reikt dan je ziet.