Afbeelding
Erik-Jan Berends

REFO 500 wordt gevierd in Sionskerk en op Bergklooster

· leestijd 1 minuut Algemeen

AA-LANDEN - De Sionskerk aan de Glanerbeek in de Aa-landen herdenkt voluit de Reformatie en maakt daarmee deel uit van deze herdenking in heel Europa.

Op zaterdag 14 januari is het hoogtepunt met een themadag en een maaltijd 'uit de keuken van Luther'. Daarna staat de Moderne Devotie centraal in een toespraak en een wandeling naar Bergklooster en een toelichting ter plekke over de rol van het Agnietenklooster in de Moderne Devotie.

Op 31 oktober 1517 begon de Reformatie, een ingrijpende vernieuwingsbeweging in de kerk met grote gevolgen. Maarten Luther stelde in 95 stellingen misstanden in de kerk van toen aan de orde. In heel Europa wordt nu tot 31 oktober 2017 de Reformatie herdacht onder de titel 'REFO 500'. In ons land wordt in dit kader een provincie-estafette gehouden. Overijssel is in januari 2017 aan zet met het thema: 'Hoe goed moet je zijn?' Zwolle speelt hierin een historische rol. Immers, in Zwolle liggen de wortels van de Moderne Devotie. De Sionskerk ligt op de route van de stad naar de plek waar ooit het Agnietenklooster 'Bergklooster' stond. Hier verbleef Thomas a Kempis het grootste deel van zijn leven en werd hij van zeer grote betekenis voor de vernieuwingsbeweging. Hij wees de kerk op datgene waar het op aankomt. Hier schreef hij zijn wereldberoemde boek 'De navolging van Christus'.

Op zaterdag 14 januari wordt in de Sionskerk in het kader van de provincie-estafette de themadag gehouden die om 11.00 uur begint met een welkomstwoord van dominee Hélène Evers. Dominee Henk de Jong, emeritus predikant van Windesheim, spreekt er over Moderne Devotie en Reformatie. Wim Verweij speelt muziek uit de tijd van Luther. Om 12.30 uur wordt uit 'De keuken van Luther' gegeten en is er ruimte voor tafelgesprekken. Om 13.30 uur spreekt Mink de Vries over 'Navolging nu: postmoderne devotie'. Daarna is er de wandeling naar Bergklooster, waar Bert Pierik om 14.30 uur in de aula over de geschiedenis van het Agnietenklooster vertelt en een rondleiding verzorgt.

Vooraf aanmelden voor deelname aan de maaltijd en/of de lezing in de aula (themadag) is noodzakelijk. Dat kan bij Dineke Rohaan, (038) 453 94 90 of per mail d.rohaan@kpnmail.nl.