Frank van Hienen

Berkum pakt in extremis thuiszege op ‘dark horse’ DFS Opheusden

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE- Berkum is terug in de hoofdklasse. Een ‘feest van herkenning’ met clubs als Sportclub Genemuiden, Staphorst, Excelsior ’31 en Urk. Maar de promovendus treft ook veel onbekende opponenten. Neem Huizen, Eemdijk, Zuidvogels en DFS. ‘Dark Horses’, waardoor een prognose vooral koffiedik kijken is.

DFS (Door Fusie Sterk) is zaterdag de tegenstander in het eerste thuisduel. Volgens Berkum aanvoerder Marc van der Meulen één van de clubs die het ambitieniveau van de derde divisie heeft. ”Dat geldt ook voor andere onbekende tegenstanders die veelal uit de regio West komen. Wat ik ervan weet? Dat het goed voetballende ploegen zijn. Onbekend voor ons, maar wij zijn dat ook voor hun. Dat maakt het interessant.“

DFS is dus geen open boek voor de captain. ”Ze hebben de nodige oud profs in de gelederen zoals Rutger Worm en Thijs Hendriks, allebei met een NEC achtergrond. We gaan het wel zien”, aldus Van der Meulen.

In de eerste helft heeft Berkum weinig te duchten. Twee kansen krijgt DFS, maar doelman Dominic van Hoof is attent. De thuisclub heeft meer mogelijkheden, zo gaat een kopbal van Chris van der Meulen maar net over. Vlak voor rust is er dan toch de verdiende voorspong. Uit een voorzet van Mark Bloemendaal tovert Johnsen Bacuna met ’buitenkantje rechts’ de 1-0 binnen.

Na rust komen de bezoekers wat beter in de wedstrijd. Een typische Chris van der Meulen actie lijkt echter de nekslag. Vanaf de flanken naar binnen snijden en genadeloos uithalen, 2-0. DFS is ineens wakker. Dennis Horstman haalt nog een bal van de doellijn, maar de aansluitingstreffer komt er. Na een ongelukkige overtreding van Marc van der Meulen benut Thijs Hendriks de makkelijk gegeven strafschop.

Even later is pijnlijk en onnodig puntverlies in de maak als ook nog de 2-2- valt. Maar ver in blessuretijd doet Bacuna alles goed bij een uitbraak aan de rechterkant. Hij gaat niet voor eigen succes, maar legt met precisie af op Chris van der Meulen die afdrukt naar 3-2.

De lach van Bacuna spreekt boekdelen als het eindsignaal klinkt. ”Als je Chris zo vrij laat staan, vraag je om problemen. Dit kun je hem wel toevertrouwen.”

Marc van der Meulen vond de zege dik verdiend. ”Het collectief wint het van de misschien wel betere spelers. Vooral voor rust ging het zoals we hadden afgesproken. Na rust lieten we het even lopen. Dit is vooral een teamprestatie.”