Afbeelding
Erik Franssen

Theater Gnaffel krijgt Erepenning Zwolle

Algemeen

BINNENSTAD - Burgemeester Henk Jan Meijer heeft zaterdag de zilveren erepenning van de gemeente Zwolle uitgereikt aan Elout Hol en Dorret Pinkster, grondleggers en dragers van Theater Gnaffel.

Dit gebeurde tijdens de viering van het dertigjarig bestaan van het jeugdtheatergezelschap in schouwburg Odeon. Gnaffel kreeg de penning als blijk van waardering en erkentelijkheid voor bijzondere culturele verdiensten voor de stad. Het gezelschap draagt volgens de gemeente op een unieke en waardevolle manier bij aan het karakter van Zwolle, de thuisbasis van Gnaffel. "In voorstellingen in Nederland en ver daarbuiten, nemen Elout en Dorret met hun team kinderen en volwassenen mee naar een andere werkelijkheid. Het spel tussen mens en pop over voor iedereen herkenbare thema’s spreekt jong en oud aan. Elout maakt de poppen, speelt, regisseert en is coach van een nieuwe generatie spelers en makers. Dorret is artistiek coördinator. Gnaffel maakt voorstellingen waarin poppen van de meest uiteenlopende materialen op magische wijze tot leven komen."

De mensgrote poppen staan naast de acteurs op het toneel als gelijkwaardige personages. Gnaffel onderscheidt zich al jarenlang en won in 2013 de Gouden Krekel, een landelijke toonaangevende prijs voor podiumkunsten voor kinderen en jongeren.

De erepenning wordt toegekend door burgemeester en wethouders aan Zwollenaren en niet-Zwollenaren met grote verdiensten voor de Overijsselse hoofdstad. Met Gnaffel telt het gezelschap nu 32 personen en/of organisaties. De gemeente maakt onderscheid tussen de zilveren penning verbonden aan het erepenninghouderschap en de gouden penning verbonden aan het ereburgerschap.