Afbeelding
Gino Press BV

'Veel schade maar niets vernietigd door brand in Stedelijk Museum'

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD –De brand vannacht in het Stedelijk Museum heeft veel roetschade veroorzaakt aan onder meer schilderijen en meubels. Er is echter niets vernietigd, aldus museumdirecteur Benjamin Koolstra. “Het is gelukkig geen uitslaande brand geworden. Het had nog veel erger kunnen zijn.”

Experts gaan bekijken hoe groot de schade is. Hoe lang het proces van taxatie en herstel- en schoonmaakwerkzaamheden gaat duren, kan Koolstra niet zeggen. “Maar het zal eerder gaan om weken dan dagen.” De brand heeft gewoed in het zestiende-eeuwse Drostenhuis, het oude gedeelte van het museum. In die ruimte zijn schilderijen uit de zeventiende eeuw en oude meubels.

De oorzaak van de brand is mogelijk een ontplofte luchtontvochtiger. Op camerabeelden is te zien dat zich op de plek van de installatie een ontploffing heeft voorgedaan. Onderzoek moet uitwijzen of dit inderdaad de oorzaak is. Er was op het moment dat de brand ontstond niemand aanwezig in het museum.

Medewerkers en vrijwilligers van het museum zijn enorm aangeslagen door de brand. Koolstra: “Dit hakt er in. Er wordt enorm veel zorg en tijd besteed aan deze collectie en dan gebeurt er zoiets. Dit is heel naar om mee te maken. ”

Het museum is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Het houdt op te bestaan. Ze bereidt de transitie van collectie, personeel en gebouwen voor. Stichting Allemaal Zwolle gaat, in samenwerking met partners, de geschiedenis van de stad presenteren. De regie komt te liggen bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO). De overdracht zou per 1 januari een feit moeten zijn. De meeste medewerkers worden ontslagen. Eerder al tekende het Stedelijk Museum protest aan tegen deze datum. Dit met het oog op een ‘zorgvuldige transitie’. Op de vraag wat de eventuele consequenties zijn van de brand voor dit proces wil Koolstra op dit moment niet ingaan.