Afbeelding

Speel-O-Theek De Zwolse bal prikkelt potentiële vrijwilligers

· leestijd 2 minuten Algemeen

AA-LANDEN – De Zwolse Bal lijkt een speel-o-theek zoals alle andere. Wie even verder kijkt, ziet echter al snel speelgoed wat je niet in een speelgoedzaak kunt kopen. Het speelgoed is vaak wat groter en prikkelt de zintuigen met kleur en geluid. Wat De Zwolse Bal onderscheidt, is dat ze zich richt op kinderen met een beperking.

Ook volwassenen met een geestelijke of meervoudige beperking kunnen er speelgoed lenen, vertelt secretaris Eveliene van den Hazel van de speel-o-theek, die je vindt in het pand aan de Botlek 58. De ruimte is verbonden met het gebouw van De Kameel, een stichting met voorzieningen voor mensen met een beperking, waarbij je onder meer kunt denken aan dagbesteding voor kinderen.

Enthousiast team

Van den Hazel geeft graag een keer een interview over De Zwolse Bal. Dat doet ze samen met vrijwilligster Riet van Vilsteren die al heel wat jaren actief is voor de speel-o-theek. Het doel is drieledig. Ze hopen langs deze weg nieuwe vrijwilligers te werven om het enthousiaste team te kunnen versterken. Daarnaast zijn nieuwe leden van harte welkom. Nog niet elke ouder van een kind met een beperking kent De Zwolse Bal, aldus de dames. En als laatste: Een donatie wordt altijd op prijs gesteld.

Ontwikkeling

“Dit speelgoed is duurder dan gewoon speelgoed”, aldus Van den Hazel. “Door speelgoed bij ons te lenen kun je je kind steeds nieuw speelgoed aanbieden om de ontwikkeling te stimuleren, zonder dat je het meteen moet aanschaffen. Bovendien kun je op deze manier speelgoed uitproberen, want het is soms lastig te bepalen wat een kind wel of niet leuk vindt.” Wat overeenkomt met andere speel-o-theken is het concept. Voor een bescheiden bedrag - 15 euro per jaar in dit geval- kun je lid worden en drie stuks speelgoed per drie weken lenen. Van Vilsteren: “In principe leen je het voor drie weken, maar in overleg is meer mogelijk. Ook kan je verlengen.” Volgens de vrijwilligster is er bij de selectie van het speelgoed onder meer nagedacht over de motorische ontwikkeling van kinderen. Ze illustreert dat met een dik touw waar je kralen aan kunt rijgen. Bij een haast identiek stuk speelgoed is het touw vervangen door een stok, wat het rijgen gemakkelijker maakt. Van den Hazel vult aan: “Bij weer ander speelgoed ligt de nadruk op actie-reactie”.

Zintuigen prikkelen

Een ander kenmerk van het speelgoed van De Zwolse Bal is prikkelverwerking. “Bij ons doet dit misschien niet zo veel”, zegt Van den Hazel, terwijl ze een band met stekels aanreikt. “De stekels kunnen bij een kind met een beperking daarentegen heel veel prikkels geven. Door een kind dit aan te bieden wordt de verwerking van prikkels gestimuleerd.” Ander speelgoed lijkt dan weer meer op speelgoed zoals we dat gewend zijn, maar dan hooguit iets groter en grover. Spelletjes, speelgoed dat muziek maakt en andere attributen maken een vertrouwde indruk. Speel-O-Theek De Zwolse bal is geopend op woensdag van 13.30 tot 15.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur. Eenmaal per maand kunnen ouders er op dinsdagavond terecht. Dat is dat alleen op afspraak. Voor ouders met een kind op De Kameel of in revalidatiecentrum De Vogellanden is het mogelijk speelgoed online te bestellen (www.dezwolsebal.nl) en dan wordt het bezorgd door de buschauffeur die kinderen van De Kameel en De Vogellanden haalt en brengt. Aanmelden als vrijwilliger kan via info@dezwolsebal.nl of via 06-48498514. Tijdens openingsuren kan er worden gebeld met 06-41057628. Momenteel is er met name behoefte aan vrijwilligers die zich beschikbaar willen stellen voor het uitlenen van het speelgoed tijdens de eerder genoemde tijden. Donateurs kunnen een gift overmaken naar NL58RABO0370235983.