Afbeelding
Erik-Jan Berends

Huurdersdag belicht de nieuwste ontwikkelingen in huurdersland

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – In de Nieuwe Buitensociëteit wordt op zaterdag 4 november van 10.00 tot 16.00 uur de tweejaarlijkse Huurdersdag gehouden. Huurders bij de drie Zwolse woningcorporaties kunnen zich er laten bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen en deelnemen aan twee van de vier workshops.

De dag is georganiseerd door De Woonkoepel (de huurdersorganisatie van SWZ), de Centrale Huurdersraad van Openbaar Belang en de Bewonersraad van deltaWonen. “We vinden dat we onze huurders weer eens moeten inlichten”, zeggen Jan Besselink namens De Woonkoepel en Henk Loeters namens de Centrale Huurdersraad van Openbaar Belang. Mary Slok, vertegenwoordigster namens de Bewonersraad van deltaWonen kon niet bij het gesprek aanwezig zijn. In Zwolle tellen de gezamenlijke corporaties zo’n achttienduizend huurders.

Na een interactieve presentatie van een half uur door de drie corporatiedirecteuren, kunnen bezoekers kiezen uit vier workshops: Energiebesparing en duurzaamheid, Passend toewijzen, Semi-permanente sociale huisvesting en Sociale Wijkteams. Veel huurders zijn volgens Besselink en Loeters onbekend met de (on)mogelijkheden. “Het is ook lastige materie; wij zijn er als vrijwilligers al veel tijd mee kwijt om ons goed te laten informeren.”

Belangrijk vinden ze bijvoorbeeld het onderwerp ‘Passend toewijzen’. “Mensen met een laag inkomen mogen niet meer in een dure huurwoning wonen”, legt Besselink uit. “Heel goed dat minister Blok daar een stokje voor heeft gestoken. In Zwolle hebben we samen met de gemeente en de corporaties daartoe het Woonlastenfonds ingesteld. Dankzij dat fonds kunnen mensen die te duur wonen de mogelijkheid krijgen te verhuizen naar een goedkopere woning. Veel mensen weten niet dat deze mogelijkheid er is.” Het fonds is ingesteld voor vier jaar. Volgens beide heren wonen in Zwolle ongeveer vijfhonderd huurders te duur. Loeters: “Het probleem is ontstaan in de periode voor 2016 toen mensen mochten huren wat ze wilden. Inmiddels hebben vijfentwintig mensen gebruik gemaakt van het fonds. Dat valt ons wat tegen. We denken dat schaamte hier een grote rol speelt.”

Armoede achter de Zwolse voordeuren heeft veel aandacht bij de Zwolse huurdersorganisaties. “Van de inwoners in Zwolle kan achttien procent alle kosten betalen en hebben ze vervolgens niets meer over. Dat is best veel”, vindt Besselink. Wat ‘passend toewijzen’ verder tot gevolg heeft, is dat bijvoorbeeld senioren die hun huis hebben verkocht niet zomaar een mooie huurwoning kunnen betrekken. Voor de toetsing wordt gekeken naar het inkomen, waardoor ze mogelijk alleen in aanmerking komen voor een betrekkelijk simpele woning. Verder gaat de Zwolse binnenstad ook steeds meer op Amsterdam lijken, stelt Besselink. “Er zijn geen sociale huurwoningen meer. Zo worden de mensen met de lage inkomens naar het buitengebied gedreven.”

Niet alleen ouderen, maar vooral ook jongeren kunnen volgens Besselink en Loeters veel opsteken tijdens de Huurdersdag. “Daar is ook veel onwetendheid.” Met name de workshop ‘Semi-permanente sociale huisvesting’ kan voor hen interessant zijn. “Het gaat om huizen die ze voor drie tot vijf jaar kunnen huren om ze op weg te helpen”, legt Loeters uit. “Vaak hebben jongeren immers nog weinig inkomen, terwijl ze wel een eigen huis willen. Deze woningen zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor mensen die zijn gescheiden. Het gaat vaak om één- of tweepersoons huishoudens.”

Het drukst bezochte thema, twee jaar geleden, was het sociale wijkteam. Dat is ook dit jaar weer op de Huurdersdag om te vertellen wat ze doet en mensen uitnodigt te komen. Verder worden bezoekers geïnformeerd over duurzaamheid en energiebesparing om minder energie- en woonlasten te hoeven betalen. Besselink: “In 2020 moeten alle huurwoningen in Zwolle minimaal energielabel B hebben.”

Wie de Huurdersdag wil bijwonen, kan zich aanmelden via de website www.huurdersdag.nl/aanmelden. Deelname is gratis.