Afbeelding

Zwolse kinderen planten mini-bos in Breecamp

· leestijd 1 minuut Algemeen

STADSHAGEN - Ruim honderd leerlingen van basisscholen De Boxem, De Vlieger, De Paperclip en Het Festival planten op donderdag 30 november hun eigen mini-bos in Breecamp-Oost, naast basisschool De Boxem. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden zijn daarbij welkom.

Een Tiny Forest is een klein, dichtbegroeid bos ter grootte van een tennisbaan. Bijzonder aan een Tiny Forest is de hoge biodiversiteit – een grote verscheidenheid aan planten en dieren - en de nauwe betrokkenheid. Hester Maij, gedeputeerde van Provincie Overijssel en wethouder Michiel van Willigen openen de plantdag om 10.15 uur en helpen de kinderen bij de aanplant.

“Een door mensen aangelegd bos dat aan zichzelf wordt overgelaten, heeft meestal honderd jaar nodig om te volgroeien”, melden de initiatiefnemers. “Stel nu dat we dat nu eens tien maal zo snel konden doen? Shubhendu Sharma’s methode van bosbouw maakt dit mogelijk. Hij plantte in India met groot succes een aantal Tiny Forests: kleine bossen van honderd tot driehonderd vierkante meter die dertig keer dichter begroeid zijn en honderd keer biodiverser dan traditionele bosplantsoenen. Sindsdien helpt hij mensen wereldwijd om Tiny Forests aan te leggen op honderd procent organische wijze met enkel inheemse bomen.”

Een Tiny Forest biedt kinderen en buurtbewoners de kans om nauw betrokken te zijn bij de groei van het bos. Ze mogen de bomen zelf planten en helpen bij het onderhoud. Zo kunnen ze hun ‘eigen’ bomen zien groeien en ontstaat er een prettige groene plek voor hen in de wijk. Met Tiny Forest-lesmateriaal krijgen kinderen lessen over het bos, lessen waarin ze veel zelf mogen ontdekken en ervaren. In het aangrenzende buitenlokaal kunnen leerkrachten les geven, leerlingen hun musical opvoeren en buurtbewoners elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren.

Tiny Forest Zwolle-Breecamp is het eerste Tiny Forest in Overijssel. IVN Overijssel en SisuMilou helpen bij de realisatie ervan. De Provincie Overijssel maakt dit bos mogelijk. Gemeente Zwolle heeft de locatie voor het bos beschikbaar gesteld. Ecologisch hoveniers Foppe Bijleveld en Corné van Kempen en studenten gaan de aanplant voorbereiden en begeleiden.