Afbeelding

Cliënt RIBW kan met de feestdagen nog in eigen huis blijven

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Hij moet wel weg uit zijn woning in Stadshagen, maar krijgt meer tijd om zijn biezen te pakken. De stichting die hem begeleidt zal een bemiddelende rol spelen bij het zoeken naar nieuwe woonruimte. Dat is de uitkomst van het kort geding dat speelde rondom een cliënt van de instelling voor begeleid wonen, RIBW.

De jongeman van achttien heeft het afgelopen jaar op meerdere adressen waar hij verbleef voor overlast gezorgd. Het ging om schreeuwen, vloeken, bedreigen, agressief zijn en ook om geluidsoverlast: hij houdt van muziek. Maar de herrie was dan zo groot dat de politie ingreep en hem een rode kaart gaf: nog eens keer en hij is zijn zo geliefde apparatuur kwijt. Een huidige buurvrouw is nog steeds erg bang voor hem, liet een medewerker van RIBW weten.

De instelling die hem begeleidt heeft getracht via meerdere gesprekken, overplaatsingen waarschuwingen en afspraken verbetering te bewerkstelligen, maar het heeft niet geholpen. Ten einde raad eiste de instelling ontruiming binnen een week. Ze wil de jongeman wel verder ambulant begeleiden, maar niet meer verantwoordelijk zijn voor de woonsituatie.

De advocaat van de man voerde tijdens de rechtszitting aan dat het om een ‘lerende puber’ gaat, die met stapjes vooruit gaat. Verdere verbetering kan komen van een psychiatrische behandeling. Op dit moment zou de enige optie zijn de daklozenopvang De Herberg, maar dat wil de bewoner niet. Dan rest de straat.

De rechter stelt vast dat het om een jongvolwassene gaat met complexe psychische problematiek. De situatie verbetert niet ondanks alle inspanningen van het RIBW. Daarom kan van de instelling niet gevergd worden dat ze de begeleidingsovereenkomst langer voortzet. Maar het kan nog wel even duren voor passende woonruimte met begeleiding kan worden gevonden, mede gelet op de komende feestdagen. Vandaar dat de ontruimingstermijn is gesteld op zes weken.