Chris van der Meulen
Chris van der Meulen

Berkum kan even niet aan de zelf opgewekte verwachtingen voldoen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Wat is het ware gezicht van Berkum in de hoofdklasse? Een geweldige start van het seizoen heeft Berkum bijna naadloos laten overgaan in een negatieve reeks. Kan de ploeg dit in de laatste twee duels voor de winterstop omdraaien of moeten de supporters van de Zwolse amateurgrootmacht zich zorgen gaan maken?

De wittebroodsweken van de promovendus zijn voorbij. Berkum won afgelopen week in de districtsbeker weliswaar zonder problemen van derdeklasser Wijhe '92 (0-3), maar wist in de competitie voor de vijfde keer op rij niet te winnen. HZVV nam zaterdag drie punten mee van sportpark De Vegtlust (0-1). Berkum staat vierde en op een kruispunt: twee keer winnen en de ploeg nestelt zich, op zijn minst, in de subtop. Twee keer verliezen en de kerst is allesbehalve zorgeloos.

Na drie jaar hunkeren was de terugkeer in de hoofdklasse om van te dromen. De geweldige start leverde Berkum bijna de eerste periode op, maar wie dacht dat de Zwolse dorpsploeg een gooi zou kunnen doen naar de titel komt bedrogen uit. Dat succes snel went, ondervinden de spelers van Berkum momenteel. Supporters denken nu eenmaal snel aan positieve scenario's, realistisch of niet. Marc van der Meulen haalt ze uit de droom: "We hebben laten zien dat we goed meekunnen, maar we moeten ook niet denken dat wij bovenin mee kunnen gaan draaien want zover zijn we nog niet." Een pas op de plaats dus, waarmee de aanvoerder niets af wil doen van die knappe reeks. "We hebben geen punten gestolen, maar het is wel zo dat je dan in een flow zit. Dat is altijd een beetje ongrijpbaar. Van de drie kansen maak je er twee en in de laatste wedstrijden maken we van de vijf kansen er geen. Daar moeten wij mee aan de slag."

Van der Meulen ziet ook dat tegenstanders zich zijn gaan instellen op Berkum, dat bovendien kampt met wat blessures en pijntjes. "Johnsen Bacuna en Chris van der Meulen zijn niet helemaal fit. Jasper Bremmer is drie weken ziek geweest, Mark Bloemendaal komt terug na drie vier weken. In de eerste klasse konden we op tachtig procent nog het verschil maken. Op dit niveau is dat een stuk moeilijker", merkt de Zwollenaar, die zich geen zorgen maakt over de vorm/trefzekerheid van zijn broer (Chris) en die andere blikvanger, Johnsen Bacuna. De aanvallers die de afgelopen seizoenen, en ook dit seizoen, zestig, zeventig procent van de doelpunten maakten, vinden het doel even niet zo makkelijk. "Maar dat zijn jongens die volgende week zo maar weer twee keer kunnen scoren en dan zijn ze weer in topvorm."

Van der Meulen verwacht met uitwedstrijden tegen laagvliegers NSC en Zuidvogels voor de boeg nog twee lastige middagen, waarin geduld en zorgvuldigheid verlangd wordt. "Wedstrijden waarin wij het spel moeten maken, de tegenstander afwacht en het aan ons is om doorheen te komen."

En het ware gezicht van Berkum? Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden, in dit geval tussen een een positieve reeks en een negatieve reeks. "We horen niet bij de topploegen, maar zeker ook niet bij de ondersten", stelt de aanvoerder.

 Marc van der Meulen (links)
 Bjorn Bakker in een duel om de bal
Afbeelding