Afbeelding
Eigen foto

The Young Ones speelt White Rabbit in schouwburg Odeon

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD – Theater The Young Ones speelt deze kerstvakantie voor het eerst haar grote wintervoorstelling niet in het eigen Young Ones Theater, maar in schouwburg Odeon. De muziektheatervoorstelling White Rabbit vormt hiermee de aftrap van The Young Ones als stadsgezelschap van Zwolle.

“Maar wie denkt dat deze voorstelling nu een keurige schouwburgproductie wordt, heeft het mis”, aldus The Young Ones. “White Rabbit raast als een roadmovie door de schouwburg en belooft een groots spektakel te worden, zoals bezoekers van The Young Ones gewend zijn.” De voorstelling is te zien van 24 december 2017 tot en met 7 januari 2018. Kaarten zijn te koop via www.zwolsetheaters.nl.

White Rabbit

Als Phoney van het internaat wordt gestuurd, weet hij niet meer wat hij moet. Het leven is een spel, zeggen ze. Nou, het spel is stom, de regels vervelen hem en hij wil niet meer meespelen. Wat moet hij hier? Waarom is hij hier? Alles is gewoon zo verwarrend en veelomvattend en overrompelend. Verdwaald en wanhopig zwerft Phoney op kerstnacht door de natte straten. De slapeloze nacht zit vol toevallige ontmoetingen, dromen en enorme vraagtekens. Zijn tocht voelt als een tuimeling door een schimmelig konijnenhol waar geen einde aan komt. Iedereen die hij tegenkomt, lijkt net zo verdwaald als hij. Niemand lijkt geslaagd voor de inburgeringscursus van het leven. Iedereen doet maar wat. Terwijl Phoney zich losmaakt van het keurslijf van het internaat, komt hij in de grote stad iets tegen dat hij nog niet kende. Zichzelf. De muziektheatervoorstelling White Rabbit is een ‘coming of age’ verhaal over crisis en vrede sluiten met jezelf, gespeeld door 45 jonge acteurs, twee professionals en een live band.

‘White Rabbit’ is volgens regisseur Jeroen Kriek een hard en confronterend maar ook herkenbaar, geestig en bemoedigend kerstverhaal. “Net zoals Het Meisje met de Zwavelstokjes zwerft onze hoofdpersoon eenzaam door de ijskoude nachtstad in de Kerstnacht. De slapeloze nacht zit vol toevallige ontmoetingen, dromen, nachtmerries en enorme vraagtekens. Met ‘White Rabbit’ brengen we een ode aan de onvoorwaardelijkheid van de puber. Een ode aan het omarmen van de paniek, er niet voor weg rennen maar hem recht in de ogen kijken. Een voor elke leeftijd herkenbaar ‘coming of age’ verhaal over crisis en vrede sluiten met jezelf.”

Kriek noemt het vertrek uit het Young Ones Theater aan de Bisschop Willebrandlaan een zoektocht naar een nieuw thuis. “Zoals The Young Ones met ‘Cirque de la Decadence’ in theatrale vorm afscheid nam van de eigen theaterkerk, zo geven we met ‘White Rabbit’ vorm aan onze transitie naar een nieuwe realiteit, een nieuwe eigenheid, op zoek naar een nieuw thuis. Zoals Alice zich in Alice in Wonderland door het witte konijn laat verleiden om hem te volgen ‘down the rabbit hole’, zo volgen ook wij behoedzaam maar onbevangen het spoor naar de ongewisse toekomst.”