Afbeelding

Zaalvoetbalsters Exstudiantes wilden af van gevoel 'we moeten winnen'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Als een vriendenteam in zijn eerste jaar gelijk promoveert en ook op het hoogste niveau aardig mee blijkt te kunnen, komt al gauw het gevaar van druk en hoge verwachtingen om de hoek kijken. “Het moet wel leuk blijven”, stellen de trainer en de vrouwen van Exstudiantes Zwolle/Cycloon na een half jaartje eredivisie zaalvoetbal.

Na de 4-3 winst op G.F.S.V. Drs.Vijfje in de laatste wedstrijd van 2017 beëindigt Exstudiantes de eerste seizoenshelft als de nummer vijf en dat is maar één plekje lager dan het gestelde doel, de top vier. Na een paar wedstrijden dit seizoen bleek al dat Exstudiantes, dat bestaat uit vrouwen die elkaar goed kennen van hun jaren Be Quick '28 en PEC Zwolle, niet bang hoefde te zijn voor degradatie en naar boven kon kijken. Na een uitzege bij de landskampioen en nog een paar prima uitwedstrijden was de euforie groot en leek niets te hoog gegrepen. Het leverde (onbewust) wat druk op. “Op een gegeven moment ontstond het gevoel van 'we moeten winnen om mee te blijven doen'. Van dat idee wilden we af”, zegt trainer Marcus Jan Schiere. “Het moet wel leuk blijven. We bekijken het nu gewoon van wedstrijd tot wedstrijd.”

Volgens aanvoerster Suzanne Herpel moesten de prioriteiten weer even worden bijgesteld. “Plezier moet voorop staan. Knokken doen we sowieso wel, dat zit er gewoon in bij ons allemaal. Net zoals dat we altijd willen winnen. Maar we moeten niet teveel.” Herpel denkt wel dat er veel mogelijk is als het team bij elkaar blijft. “Er zit nog heel veel rek in. Als je kijkt naar looplijnen en automatismen bij andere teams, dan hebben wij nog een hoop te leren.” Dat Exstudiantes serieus wordt genomen merkte het vrijdagavond wederom. Beducht voor de kracht van de Zwolse ploeg groeven de bezoekers zich in en counterden naar een 0-2 voorsprong. Exstudiantes draaide het om naar 4-2, het bewijs dat de ploeg in aanvallend opzicht enorme stappen heeft gemaakt. “We zijn daar veel slimmer in geworden. We hebben nog steeds wel moeite met het afmaken van kansen, maar daar worden we steeds beter in. Ploegen kennen ons inmiddels en graven zich in. Dat is heel moeilijk spelen”, zegt Herpel.

Over publieke belangstelling hebben de zaalvoetbalsters niet te klagen. Vrijdagavond zaten er rond de honderd mensen op de tribune in de WRZV-hallen. “Bij ons zitten de meeste supporters van alle eredivisieteams”, aldus Herpel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding