Afbeelding

Expositie ‘Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s’ komt naar Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Kunstenaar en fotograaf Caroline Waltman exposeert haar hedendaagse visuele vertaling van de Bijbel ‘Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s’ in Zwolle. Voor het eerst wordt een expositie in zowel Waanders In de Broeren als Hogeschool Windesheim gehouden.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen op initiatief van Carolien Croon, directeur van het Bijbels museum. De foto’s van Waltman zijn bij Windesheim en Waanders In de Broeren te bekijken van 3 februari tot en met 8 april.

Hoe breng je de eeuwenoude verhalen van de Bijbel tot leven in deze tijd? Kunstenaar Waltman doet dit met behulp van fotografie. Zij maakte honderden foto’s in en buiten Europa en combineerde deze beelden met verzen uit de Bijbel. Deze eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel was de afgelopen maanden te zien in het Bijbels Museum.

Waltman fotografeerde in zestien landen in en buiten Europa. De beelden – deels afgedrukt op levensgroot formaat - zijn zeer divers, van landschappen en stillevens tot portretten en beelden van het dagelijks leven. De verbanden die Waltman legt tussen beeld en tekst zijn soms heel direct, veel vaker juist associatief. Samen vormen de 609 foto’s een eigentijdse en vernieuwende blik op de Bijbel. De gekozen Bijbelverzen zijn vertaald in vier talen: Nederlands, Engels, Arabisch en Tigrinya. Dankzij deze vertalingen, maar ook vanwege de culturele verscheidenheid van Waltmans werk, is de tentoonstelling ‘Zie mij. De Bijbel in 609 foto’s’ toegankelijk voor een breed en cultureel divers publiek.

De fotografe heeft meerdere jaren aan het project gewerkt. Het maken van de foto’s, het bestuderen van de Bijbel en het selecteren van de fragmenten vormden een indringend en artistiek uitdagend proces. Het resultaat verscheen eind 2016 in de vorm van de publicatie ‘Paradisewill.com’.

Kunstenaar Caroline Waltman (1970) beweegt zich tussen fotografie, sculptuur, tekst, film en grafiek. Haar werk is meerdere malen geëxposeerd, in binnen- en buitenland. In haar werk onderzoekt Waltman de grillen van herstel. “Ik ben aangetrokken tot grote verbanden, maar wordt gedreven door mijn liefde voor het detail”, aldus de kunstenares.

De entree voor de expositie is vrij, zowel bij Hogeschool Windesheim als bij Waanders In de Broeren. Let daarbij op de openingstijden van beide locaties.