Afbeelding

Tegen dominant Ajax valt er voor PEC Zwolle bitter weinig eer te behalen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Het is zo'n middag die je als Zwolle-supporter niet mee wil maken. PEC Zwolle heeft zelden zo weinig in te brengen in eigen huis, als deze zondagmiddag tegen Ajax. Dat de schade slechts 0-1 is, mag een klein wonder heten. "Ja, dat moet ik toegeven. Ajax was de betere ploeg. Al hielden we voor mijn gevoel lang stand", vertelt Younes Namli.

Wie een blik werpt op de prestaties van PEC Zwolle na de winterstop, ziet een groot contrast met de eerste seizoenshelft. De duels met NAC Breda (1-0) en sc Heerenveen (3-2) leveren zeges op, maar Vitesse (1-2), AZ (4-1, beker), PSV (4-0) en FC Utrecht (2-1) laten zien dat de Zwollenaren kwetsbaar zijn. Ook tegen Ajax blijkt dit. De bezoekers zijn nog in de titelrace en ontregelen het spel van PEC uitstekend. "Ze zetten vroeg druk, Ajax is daar heel goed in", vindt Namli.

Daardoor komt Zwolle nooit echt in haar element. Ook Namli niet. De rechtsbuiten dartelt niet langs tegenstanders zoals hij dat eerder in het seizoen wel heeft gedaan. "Ik speelde oké. Ik kwam soms wel langs een of twee tegenstanders, maar dan stonden er nog weer twee. Dat is het verschil tussen Ajax en andere ploegen."

Omdat ook smaakmakers als Ryan Thomas en Youness Mokhtar aan de ketting liggen en het spel slordig is, komt Zwolle nooit echt in de wedstrijd. Het gevolg: een overwicht van Ajax, met enorme kansen tot gevolg. Tot uitdrukking in de score komt het lange tijd niet. Alleen Klaas-Jan Huntelaar weet begin tweede helft een doelpunt te maken. Veel kansen smoren, mede omdat Diederik Boer een prima wedstrijd keept. Daarnaast raken Donny van de Beek (paal) en Justin Kluivert (lat) het aluminium. PEC mag door de gebrekkige scherpte van de Amsterdammers, tegen beter weten in, hopen op een resultaat. "Zij waren vooral gevaarlijk met schoten buiten het strafschopgebied. Ik vond dat het nog wel meeviel. En ik had echt het idee dat we de gelijkmaker nog konden maken", vindt Namli. Invaller Terell Ondaan (schot voorlangs) en Mustafa Saymak krijgen nog een mogelijkheid, maar meer levert een slotoffensief niet op.

De komende weken wachten met onder meer Heracles Almelo (uit) en VVV-Venlo (thuis) ploegen van een ander kaliber. Namli: "We hebben een zwaar programma gehad, nu moeten we weer punten gaan pakken. Dit gaat gebeuren als we zo blijven doorgaan, daar twijfel ik niet aan."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding