Afbeelding

Sportgala Zwolle gaat verder als Zwolse Helden Gala

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Zo’n vierhonderd sportliefhebbers kwamen maandagochtend bij elkaar in het Landstede Sportcentrum voor de Sportmeeting Zwolle, een sportieve netwerkbijeenkomst georganiseerd door Stichting Sportief Zwolle in samenwerking met Ondernemersteam Regio Zwolle en Landstede.

Rond de klok van 9.00 uur opende wethouder René de Heer de Sportmeeting Zwolle. Direct na de opening, inclusief een persoonlijke videoboodschap van Ronald Mulder vanuit Pyeongchang, nam de wethouder een groot aantal succesvolle sporters mee naar de businesslounge van het Landstede Sportcentrum, om daar het Gouden Sportboek van de gemeente Zwolle te verrijken met een mooi aantal handtekeningen. “Ze zitten vandaag allemaal bij elkaar en het is goed om te zien hoe veel het er zijn. Ik vraag dan ook om een groot applaus”, aldus De Heer, waarna de zaal zijn oproep beantwoorde.

In de businesslounge kreeg iedere sporter zijn of haar momentje. Zo vertelde mountainbiker Keije Solen over zijn nationale titel, die hij moest bekopen met een andere fiets. “Die van mij is gestolen, maar ik heb alweer een nieuwe”, lacht de jongeling. Triatleet René Poppe veroverde onder andere een zilveren medaille op het wereldkampioenschap in Rotterdam en mocht zodoende ook een krabbel zetten. “Het is een moeilijke sport, omdat je drie aspecten moet beheersen”, vertelt hij. “Ik heb het voordeel dat ik, in tegenstelling tot collega’s, bijna net zo goed kan fietsen als hardlopen. Daar win ik veel mee.”

Terwijl de laatste Zwolse sporters hun handtekening in het Gouden Sportboek zetten, maakte gastspreker Jan Ykema op het center court een einde aan zijn memorabele verhaal. De voormalig topschaatser uit Harlingen, goed voor zilver op de 500 meter in 1988, vertelde dat hij na zijn schaatscarrière in aanraking kwam met drugs. Na een verslaving van tien jaar zegde hij in 2004 de harddrugs voorgoed vaarwel en zorgde hij voor een comeback op het ijs, maar dan als succesvol schaatscoach. Tijdens de Sportmeeting Zwolle hingen de aanwezigen aan zijn lippen. “Je kon een speld horen vallen”, aldus dagvoorzitter Marco Hoogerland, die vervolgens burgemeester Henk Jan Meijer en Nico Rienks naar voren haalde.

Zwolse Helden Gala

Burgemeester Henk Jan Meijer en tweevoudig Olympisch kampioen Nico Rienks (bestuurslid Stichting Sportief Zwolle) hadden allereerst mooie woorden over voor de afgelopen zes edities van het SportGala Zwolle, om vervolgens gezamenlijk de nieuwe formule voor het gala te lanceren. Dat deden zij met een druk op een rode knop, waarna er een spectaculaire dansvideo-act volgde. Tijdens die show werd duidelijk dat het SportGala Zwolle verder gaat als het Zwolse Helden Gala. Een maatschappelijk breed gala voor Zwolle met als hoofdverkiezing de ‘Zwollenaar van het Jaar’.

Na de pauze werden alle tekenaars van het Gouden Sportboek op het podium nogmaals in het zonnetje gezet, waarna oud-schaatser Ben van der Burg een lezing gaf over de digitale wereld in combinatie met sport. De Sportmeeting Zwolle werd afgesloten met het gezamenlijk kijken naar het schaatsen in Pyeongchang, waar Zwollenaar Ronald Mulder op de 500 meter niet verder kwam dan de zevende plaats. Een teleurstelling na zijn bronzen medaille vier jaar geleden.