Afbeelding

Zwolle tweede bij verkiezing 'Meest Toegankelijke Gemeente’

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO – Zwolle is als tweede geëindigd bij de verkiezing ‘Meest Toegankelijk Gemeente 2018’. Minister Hugo de Jonge maakte zaterdag 3 maart in het consumentenprogramma Kassa bekend dat de gemeente Hardenberg met de titel naar huis gaat.

Burgemeester Henk Jan Meijer was bij de live-uitzending aanwezig: “Onze felicitaties gaan naar regiopartner Hardenberg. Wij zien onze nominatie en tweede plek als bevestiging dat we een goede manier met toegankelijkheid bezig zijn. Maar er is ook nog veel te doen, en daar gaan wij ons sterk voor maken.” In december 2017 werd bekend dat Zwollle was genomineerd voor de titel 'Meest Toegankelijke Gemeente 2018'. Inwoners konden via een online vragenlijst de toegankelijkheid van de stad beoordelen. Zwolle eindigde bij de eerste vijf en is na een jurybeoordeling nu dus als tweede uit de bus gekomen. “Het laat niet alleen zien dat onze inwoners vinden dat wij op de goede weg zijn met het toegankelijk maken en houden van onze stad, maar dat een landelijk panel van deskundigen en belangenorganisaties er ook zo over denkt.”

De gemeente Zwolle is, samen met de mensen van Toegankelijk Zwolle en andere belangenorganisaties, al langer bezig met de toegankelijkheid van de stad. De focus ligt daarbij in eerste instantie op de openbare ruimte. Stadsergonoom Marieke van Brussel: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen op een gelijkwaardige manier kan deelnemen aan onze samenleving, met én zonder beperking. Dat begint ermee dat je ook op de plekken kunt komen waar de mensen en de activiteiten zijn. Wat daarvoor nodig is kun je zien op de website toegankelijkestad.zwolle.nl Inwoners en bezoekers kunnen daar ook meldingen doen. Maar 'iedereen kan meedoen' gaat over veel meer. Het betekent bijvoorbeeld ook: toegankelijk openbaar vervoer, voldoende aangepaste (nieuwbouw)woningen, begrijpelijke en toegankelijke informatie en gelijke kansen op werk. Dat vraagt om 'inclusief' beleid. En daar is nog veel winst te behalen.”