Afbeelding
Pedro Sluiter

Arendina Kammeijer-Abbink viert honderdste verjaardag

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Arendina Kammeijer-Abbink heeft zaterdag haar honderdste verjaardag gevierd. Wethouder Eefke Meijerink kwam op bezoek om haar te feliciteren.

Arendina Abbink is op 20 april 1918 geboren in Rekken, gemeente Eibergen. Op 9 april 1942 trouwde ze met J. Kammeijer, die is overleden op 27 mei 1965. Samen kregen ze drie kinderen, twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. De honderdjarige heeft gewoond in Rekken, Enschede, Winterswijk, Eerbeek, Hulst, Eefde, Epe en nu in Zwolle.

In Enschede werkte ze als hulp in de huishouding vanaf haar 14-jarige leeftijd tot het jaar 1942. Verder was ze huisvrouw. Haar echtgenoot werkte bij de Rijkspolitie, vanaf 1958 als plaatsvervangend groepscommandant in Epe. Het paar woonde toen in de politiekazerne aan de Heerderweg. “Dat betekende dat je als echtgenote in feite ook werkzaam was bij de politie. Daaronder vielen taken als het dagelijks verzorgen van koffie en thee voor de politiemedewerkers op het hoofdbureau en het verzorgen van de maaltijden voor de kort verblijvende gevangenen”, aldus mevrouw Kammeijer.

Ze werd al op 47-jarige leeftijd weduwe. In de eerste jaren was ze vooral druk met de kinderen, die gingen voor alles. Na enkele jaren kwam er ruimte voor een ‘eigen leven’. Ze was en is, voor zover nu nog mogelijk, altijd zeer gastvrij. Menigeen heeft een hapje meegegeten. Ze kende en kent nog steeds een grote kring van familie (hoewel ze haar generatiegenoten in de familie allemaal heeft overleefd), vrienden en kennissen. Daar kwam in feite ook haar voornaamste hobby’s uit voort zoals het organiseren van gastvrijheid, gezelligheid en koken. Verder hield mevrouw Kammeijer van reizen en kamperen. Hotels en pensions kwamen daar later voor in de plaats. Buitenlandse reizen gingen naar Duitsland, Italië, Noorwegen, Frankrijk en Luxemburg met vrienden, familie en kennissen maar ook met de kinderen.

Zeker noemenswaardig zijn volgens haar de fiets- trektochten met vriendinnen tot diep in de tachtigjarige leeftijd. Een vervelende val, die een gebroken heup tot gevolg had., maakte daar een abrupt einde aan. Met de nieuwe heup durfde ze het fietsen echter niet meer aan. Daarnaast houdt ze erg van lezen en theaterbezoek, met name cabaret, musicals, toneel en concerten.

Mevrouw Kammeijer heeft tot februari 2015 over het algemeen een zeer gezond leven gekend. Een zware val in de douche betekende een einde aan het zelfstandig wonen. In alle opzichten was dat voor haar een zware klap. Vanaf dat moment was ze gekluisterd aan een rolstoel en verhuisde naar Woonzorgcentrum de Rivierenhof. Geestelijk heeft ze de zaken nog bijzonder goed op een rijtje. Nog altijd volgt ze het nieuws op tv en in kranten, zeker de politiek. Een politiek debat gaat ze niet uit de weg.