Afbeelding
Erik-Jan Berends

Woonboulevard Zwolle viert 25-jarig bestaan

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De Zwolse woonboulevard heeft afgelopen week haar 25-jarig bestaan gevierd. “Waar veel woonboulevards het in al die jaren moeilijk kregen, heeft de Zwolse altijd gefloreerd”, stelt Karel Rikels, bestuurslid van de ondernemersvereniging tevreden vast.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg iedere ‘zichzelf respecterende’ plaats een woonboulevard. De Zwolse ging in 1993 open. Rikels: “In al die jaren hebben we geen leegstand gekend. Onze sterke punten zijn de perfecte locatie, de diversiteit – klanten van hoog tot laag segment kunnen hier terecht -, de overzichtelijkheid – er zij ook niet té veel zaken - en dat er nog lokale ondernemers in de groep zitten die het beleid van de ondernemersvereniging maken. Elders in het land kwam er een overkill, waardoor met name kleinere bedrijven het niet konden bolwerken.”

Reden voor de opkomst van de woonboulevards was dat de ondernemers veel vierkante meters nodig hadden die ze in de binnensteden lastig konden vinden. “Het gaat bij de woonboulevard immers om de aanschaf van niet alledaagse boodschappen. Verder gingen ondernemers bij elkaar zitten om elkaar te versterken, net als op de markt. Later zag je die ontwikkeling ook bij autozaken, bouwmarkten en tuincentra. Ten derde was parkeren natuurlijk een item. Dat is hier gratis”, aldus Rikels. “Het gaat erom dat je gewaardeerd blijft. Daar moet je dan ook steeds mee bezig zijn. Zo hebben we onlangs de bewegwijzering nog vernieuwd en doen we er alles aan verpaupering tegen te gaan door de panden en terreinen schoon te houden.”