Heren Voorganck voorbij de Zaanse schans
Heren Voorganck voorbij de Zaanse schans

Hattem Roeit: 'Warmte en cacaolucht maakten het zware race'

· leestijd 1 minuut Sport

HATTEM - Sloeproeivereniging Hattem Roeit, met roeiers uit zowel Hattem als Zwolle, heeft afgelopen zaterdag met drie teams meegedaan aan sloeproeiwedstrijd de Zaanslag in Zaanstad.

De ruim zestien kilometer lange zonovergoten wedstrijd over de Zaan begon bij de historische koekfabriek in het centrum van de stad en leidde langs de beroemde Zaanse Schans naar het keerpunt in Wormerveer en weer terug. In beide roeisloepen, d'Isela en de Voorganck, roeiden een herenteam en in de Voorganck verscheen ook nog een damesteam aan de start.

Ellen, roeister in de Isela is enthousiast. "De organisatie is altijd fantastisch in Zaanstad en de route tussen de molens enorm. De warmte en de dikke cacaolucht maakten het een hele zware race." Het werd voornamelijk een wedstrijd tegen de warmte.

Voorganck weer derde

Net als bij de vorige wedstrijd ontspon een tweestrijd af tussen de Zwolse sloep de Swolla en de Voorganck uit Hattem. Bij de dames eindigde de Zwolse sloep nipt voor de Hattemer sloep in de uitslagen. In de tweede klasse Heren eindigde de Hattemer Voorganck op de derde plek net achter het Zwolse team in de sloep Swolla. Belangrijke rol hierbij was weggelegd voor twee gastroeiers uit Amsterdam en Harderwijk die met volle overgave insprongen voor twee geblesseerde Hattemer sloeproeiers.

Uiteindelijk werden de heren in roeisloep de Voorganck verrast door een prijs die ze ontvingen in het kuikenklassement. In het speciaal klassement van het type kuikensloepen bleken ze op een na alle sloepen van het kuikentype achter zich te hebben gelaten en werden ze tweede achter de Rotterdamse kuikensloep Evert Deddes.

HT Race

De komende weken bereiden de heren in d'Isela zich voor op de roemruchte wedstrijd van Harlingen naar Terschelling op 11 mei net als een samengesteld Hattems team in het zesriems roeisloepje de Wijsseland. Afgelopen wedstrijd in Zaanstad en die op 28 April in Lemmer passen precies in de voorbereiding daarvan.

Hattem Roeit

Sloeproeivereniging Hattem Roeit telt zo'n 60 leden uit zowel Hattem als Zwolle. Vanuit Hattem trainen zij met drie verschillende sloepen op de IJssel: de whaler d'Isela, de kuikensloep Voorganck en de reddingssloep WIJsselland. Heb je interesse om eens een keer mee te roeien, stuur dan een e-mail naar info@hattemroeit.nl of kijk op www.hattemroeit.nl